Resilienssiä edistämässä? : Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025 ja hajautettu strategian toimeenpano - Gummerus, Niklas (My University, 2025)
Tässä pro gradu tutkielmassa tarkastellaan yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025:n roolia ja vaikutusta yhteiskunnan resilienssin edistämisessä monitoimijayhteistyön kautta hajaute-tussa toimeenpanossa. Lähtökohdan yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025:lle antaa muut-tunut turvallisuusympäristö, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Suomen Nato jäsenyys ovat perustavanlaatuisesti muuttaneet kansallisen turvallisuuden reunaehtoja. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025 on ensimmäinen Nato jäsenyyden aikana laadittu kokonaisturvalli-suuden strategia ja ensimmäinen, jossa henkinen kriisinkestävyys on nostettu omaksi elintär-keäksi teemaksi yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa. Tutkielmaan on valittu kolme tutki-muskysymystä: Miten yhteiskunnan turvallisuusstrategia edistää yhteiskunnan resilienssiä monitoimijayhteistyöllä Suomessa, mikä on monitoimijayhteistyön rooli strategian hajaute-tussa toimeenpanossa sekä mitkä ovat strategian keskeisimmät haasteet ja kehittämistar-peet? Teoreettinen viitekehys rakentuu kolmesta toisiinsa kytkeytyvästä teoreettisesta kokonaisuu-desta. Strategy as practice lähestymistapa ohjaa tarkastelemaan strategian toimeenpanoa käytäntönä eikä pelkkänä dokumenttina. Collaborative governance teoria jäsentää moni-toimijayhteistyön dynamiikkaa ja onnistumisen edellytyksiä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Resilienssiteoria puolestaan tarjoaa käsitteellisen kehikon yhteiskunnan ky-vylle ennakoida uhkia, sopeutua häiriöihin ja toipua niistä. Tutkielman metodologian keskiös-sä on monimenetelmällinen lähestymistapa, jossa laadullinen dokumenttianalyysi ja struktu-roitu kyselytutkimus täydentävät toisiaan. Dokumenttianalyysin kohteena on yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025. Kyselytutkimus toteutettiin alkuvuodesta 2026, ja se kohdistettiin strategian lausuntoprosessiin osallistuneille organisaatioille. Aineiston keruussa on hyödyn-netty kyllä/ei kysymyksiä, Likert asteikollisia väittämiä sekä avoimia kysymyksiä, jotka mah-dollistavat ilmiön tarkastelun sekä määrällisestä että laadullisesta näkökulmasta. Tutkielman perusteella voidaan päätellä, että yhteiskunnan turvallisuusstrategian potentiaali resilienssityökaluna ei täysimääräisesti realisoidu hajautetussa toimeenpanossa ilman riittä-viä rakenteita, resursseja ja koordinaatiota. Monitoimijayhteistyön kehittäminen edellyttää erityisesti vertikaalisen yhteistyön ja poikkihallinnollisen koordinaation vahvistamista. Valta-osa kyselytutkimuksen vastaajista kuitenkin pitää yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2025:tä tarpeellisena, mikä luo pohjan kehittämistyölle.
Keywords: resilienssi; kokonaisturvallisuus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Julkisjohtaminen