Suomalaisten ja ruotsalaisten suuryritysten ympäristöraportoinnin vertailu vuosikertomuksista - taloudellisen menestymisen yhteys raportoinnin laatuun ja määrään - Lehtimäki, Mari (My University, 2005)
Tutkielman tarkoituksena oli vertailla suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten ympäristöraportoinnin laatua ja määrää vuoden 2003 vuosikertomuksista sekä tutkia lisäksi taloudellisen menestymisen yhteyttä raportoinnin laatuun ja määrään. Tutkimuksen teoriaosa perustui neljään eri taustateoriaan, jotka olivat tilivelvollisuusteoria, sidosryhmäteoria, legitimaatioteoria ja poliittis-taloudellinen laskentatoimen teoria. Ympäristöraportointia selittävinä tekijöinä huomioitiin tässä myös lainsäädäntö, kotimaa, toimiala ja yrityksen koko. Taloudellisen menestymisen ja ympäristöraportoinnin suhdetta selitettiin aikaisempien tutkimusten ohella resurssien joustovarateorian pohjalta. Tutkimusaineiston muodosti Suomen ja Ruotsin kuuden liikevaihdoltaan suurimman yrityksen vuosikertomukset viideltä toimialalta, jotka olivat elintarvike, energia, kemia ja muovi, metalli ja metsä. Vuosikertomusten tutkimiseen käytettiin sisältöanalyysia, jossa määrän mittana toimi sivu ja laatua mitattiin neljän eri aihepiirin, raportoinnin tyypin ja sijainnin perusteella. Saatuja tuloksia testattiin Pearsonin korrelaatiokertoimen, yksisuuntaisen varianssianalyysin (One-Way ANOVA) ja Mann-Whitneyn U-testin avulla. Taloudellisen menestymisen mittana käytettiin sijoitetun pääoman tuottoprosentteja vuodelta 2003 ja yhteyttä raportoinnin laatuun ja määrään tutkittiin regressioanalyysilla sekä huomioitaessa koon vaikutus että ilman koon vaikutusta. Riippuvuuksien selvittämiseen käytettiin myös ristiintaulukointia ja Pearsonin Khin neliötä. Tulokset osoittivat, että suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten ympäristöraportointi oli yhtä laadukasta ja laajaa. Taloudellisella menestymisellä ei todettu olevan yhteyttä ympäristöraportoinnin laatuun ja määrään mutta yrityksen koon todettiin vaikuttavan positiivisesti raportoinnin laatuun. Lisäksi laadun ja määrän välillä vallitsi voimakas positiivinen korrelaatio eli yritys, joka raportoi ympäristöasioistaan laadukkaasti, raportoi myös paljon.
Keywords: ympäristöraportointi; vuosikertomus; sisältöanalyysi; taloudellinen menestyminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|