Sairaalavartiointi ja yksityisen turvallisuusalan toimivaltuuksien haasteet - Riikonen, Tuomas; Paasonen, Jyri (Suomen asianajajaliitto, 2025)
Yksityisen turvallisuusalan toimijat vastaavat monien julkisten kohteiden, kuten sairaaloiden, turvallisuudesta. Yksityisistä turvallisuuspalveluista annettu laki ei kuitenkaan riittävästi huomioi sairaalaympäristön erityispiirteitä. Sairaalavartiointia ei ole oikeudellisesti määritelty, ja termi on myös harhaanjohtava, koska vartiointitehtävät sairaalassa ovat vähäisiä. Useimmiten sairaalan turvallisuustehtävät kuuluvat järjestyksenvalvojille, joiden toimivaltuudet ovat ongelmallisia sairaalaympäristössä. Toimivaltuudet eivät huomioi potilaiden erityistä asemaa, ja nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa jopa potilaiden poistamisen ja kiinnioton tilanteissa, joissa heidän oikeuksiaan tulisi suojata. Lisäksi sairaaloissa suoritetaan tehtäviä, jotka poikkeavat muiden kohteiden turvallisuustehtävistä. Esimerkiksi potilaiden rauhoittaminen ja hallinta vaativat tarkempaa sääntelyä. Lainsäädäntö kaipaa uudistamista, jota selkeyttäisi sairaalavartioinnin roolia ja tehtäviä sekä huomioisi paremmin potilasturvallisuuden ja sairaalaympäristön erityispiirteet.
Keywords: Sairaala; Turvallisuus; Yksityinen turvallisuuspalvelu; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|