”I need money not boys”: Naissijoittajuus Mimmit sijoittaa -median uranarratiiveissa - Mäkelä, Venla; Rantala, Neea (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa analysoidaan Mimmit sijoittaa -median nettisivujen uranarratiiveja. Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää, miten naissijoittajien representaatioiden avulla rakennetaan uranarratiiveja. Analyysimenetelmänämme toimii narratiivinen analyysi, jonka avulla muodostamme aineistomme kahdeksasta kertomuksesta narratiiveja, jotka kokoavat yhteen ja nostavat esiin tutkimuksen kannalta olennaiset teemat. Näemme kertomuksien kirjoittajat finfluencereina eli sijoittajavaikuttajina, jotka toimivat uudenlaisina sijoittamisen tiedonvälittäjinä. Teoreettinen viitekehyksemme pohjautuu narratiivisuuden, representaatioiden sekä sukupuolen teorioihin. Analyysin avulla tunnistimme kolme keskeistä narratiivia, joiden perusteella rakentui kolme narratiivia naissijoittajasta toimijana. Naissijoittajista muodostui kasvun ja voimaantumisen, yhteisöllisyyden sekä yksilökeskeisyyden narratiivit, jotka pohjautuvat hallitsevaan, neuvottelevaan sekä vastustavaan narratiiviin. Kasvun ja voimaantumisen narratiivissa korostui passiivisesta aktiiviseksi toimijaksi kasvamisen kaari. Yhteisöllisyyden narratiivissa korostui vertaistuen ja turvallisen tilan merkitys toimijaksi kasvamiseksi, kun taas yksilökeskeisyyden narratiivissa heijastui postfeminismille tyypilliset ominaisuudet, kuten yksilön oma vastuu ja tavoitteet. Tutkimuksemme osoittaa, että Mimmit Sijoittaa- media toimii alustana, jossa naissijoittajan roolia rakennetaan vaihtoehtoisesti suhteessa sijoittajan miesnormiin samalla haastaen sitä. Narratiivien kautta vahvistetaan myös naisten taloudellista toimijuutta tiedon demokratisoinnin sekä yhteisöllisyyden kautta. Tutkimus laajentaa ymmärrystä finfluencereista sekä rakentaa uudenlaisen genren eli naissijoittajien uranarratiivit osaksi sijoittamisviestintää.
Keywords: narratiivinen tutkimus; narratiivisuus; representaatio; sosiaalinen sukupuoli; sijoittajaviestintä; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|