Referaatti todisteena päihderiippuvuudesta. Alkoholistin läheisen tehtävänä sairauden kieltämisen murtaminen - Lehtiniemi , Tarleena (My University, 2010)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, kuinka alkoholistin läheinen käyttää referointia kerronnan keinona, kun hän kertoo päihderiippuvuudesta toipuvalle alkoholistille, mitä hän on nähnyt tämän tekevän alkoholin vaikutuksen alaisena. Läheinen kertoo kertomuksensa alkoholistille tätä hoitavan hoitolaitoksen, Minnesota-hoidon, pyynnöstä. Läheisen kertomuksen tarkoitus on todistaa alkoholisti päihderiippuvaiseksi ja murtaa päihderiippuvuuteen liittyvä sairauden kieltäminen. Tutkielmassa analysoidaan, kuinka referointia käyttämällä osoitetaan alkoholisti päihderiippuvaiseksi, ja miten se tehdään eri henkilöitä referoimalla. Aineistona ovat kolmen alkoholistin kahdeksan läheisen kertomukset, jotka on videoitu yhden Minnesota-hoidon läheisviikonlopun aikana syksyllä 2008. Kokemuksistaan kertovat kaksi äitiä, isä, tytär, kolme siskoa ja ystävä. Aineisto on pituudeltaan 88 minuuttia. Tutkimusongelmaa lähestytään erityisesti referoinnin tutkimuksen ja institutionaalisen vuorovaikutuksen tutkimuksen näkökulmasta. Tutkielma asettuu myös osaksi kertomisen tutkimusta. Läheisen kertomukset ovat yhdentyyppisiä kertomuksia, valituskertomuksia, joita lähestytään tarkastelemalla referointia valittamisen keinona. Kertomuksensa aikana läheiset referoivat ajatuksiaan ja puhettaan, muita alkoholistin läheisiä, ystäviä ja tuttavia sekä alkoholistia. Jokainen näistä referaattiryhmistä suorittaa Minnesota-hoidon antamaa tehtävää omalla tavallaan. Referoimalla ajatuksiaan läheinen kertoo, miten alkoholistin juominen vaikutti häneen. Muita edellä mainittuja referoinnin tapoja käyttämällä läheinen osoittaa alkoholistin käyttäytymistapojen olevan oireita päihderiippuvuudesta.
Keywords: Referointi; institutionaalinen vuorovaikutus; valituskertomus; alkoholistien läheiset; fi=Nykysuomi|en=Modern Finnish|