Tekoälyn hyödyntäminen työelämässä : Mitkä tekijät vaikuttavat tekoälyn koettuun luotettavuuteen - Sarvikivi, Lotta (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsittelen generatiivisen tekoälyn luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä sekä keinoja, joilla käyttäjä voi vaikuttaa tekoälyn tuottaman vastauksen luotettavuuteen. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat tekoälyn koettuun luotettavuuteen ja miten suuri merkitys ihmisen osaamisella ja tekoälyteknologian ymmärtämisellä on tekoälyn käytön tehokkuuteen. Tekoäly on viime vuosien aikana noussut suureksi ilmiöksi, joka on muovannut myös tapaamme työskennellä. Tekoälymallien käyttäminen työelämässä vaatii kuitenkin käyttäjältä osaamista ja kriittistä arviointikykyä välttääkseen harhaanjohtavan tiedon käyttämisen ja liiallisen luottamisen tekoälyteknologioihin. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään generatiivista tekoälyä, sen riskejä ja käyttöä työelämässä, sekä tekoälyn luotettavuuteen ja vastauksen tarkkuuteen vaikuttavia tekijöitä käyttäjän näkökulmasta. Teoreettisessa viitekehyksessä nostetaan esiin tämän tutkimuksen kannalta keskeisiä aiempia tutkimuksia, joiden tuloksia heijastetaan tämän tutkimuksen tuloksiin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena hyödyntäen autoetnografista menetelmää, jonka avulla tekoälyn luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu henkilökohtaisten kokemusten ja havaintojen avulla työelämässä. Tutkimuksen aineisto on kerätty Google Forms -kyselylomakkeeseen vastaamalla tekoälyn käyttöön liittyviin avoimiin kysymyksiin. Vastausten analysointi on toteutettu hyödyntäen laadullista sisällönanalyysia. Tutkimustulosten ja aiempien tutkimusten tulosten perusteella on luotu johtopäätökset, mitkä tekijät vaikuttavat tekoälyn tuottamien vastausten luotettavuuteen ja millä keinoin käyttäjä voi itse vaikuttaa tekoälyn tuottamien vastausten luotettavuuteen. Tutkimuksen keskeiset tulokset osoittavat, miten tärkeä ihmisen rooli on tekoälyn käytössä etenkin faktan tarkistuksen ja luotettavuuden arvioinnin kannalta. Keinoja vaikuttaa tekoälyn luotettavuuteen ovat muun muassa ihmisen tietotaito tekoälyn keskeisimmistä toimintatavoista, riskien tunnistaminen sekä vastauksen oikeellisuuden tarkistaminen. Tulosten mukaan tekoälyn koettuun luotettavuuteen puolestaan vaikuttaa käyttäjän aiemmat kokemukset tekoälyn käytöstä ja osittain myös käytetty tekoälymalli. Tulokset osoittavat, miten kohtaa haasteita monimutkaisemmissa tehtävissä, erityisesti erilaisten tiedostomuotojen käsittelyssä ja on taipuvainen perustamaan vastauksensa ilmiselviin eroavaisuuksiin, korostaen entisestään ihmisen roolia ja taitoja annettujen tietojen tuntemukselle ja faktan tarkistukselle.
Keywords: tekoäly; luotettavuus; työelämä; generatiivinen tekoäly; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|