työsuhde joukkueurheilussa - Heikkola, Perttu (My University, 2008)
Joukkueurheilussa, ja urheilussa ylipäätään, tapahtuneen ammattimaistumisen ja samalla toiminnassa liikkuvan rahan lisääntymisen takia mielenkiinto urheilussa esiintyviin oikeussuhteisiin on lisääntynyt. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää joukkueurheilijoiden työsuhteen ehtoja ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään kuinka lainsäädännön normit vaikuttavat joukkueurheilijoiden sekä heidän joukkueidensa välisiin sopimussuhteisiin. Tutkimuksessa käsitellään myös sitä mitä poikkeavia piirteitä joukkueurheilijoiden työsuhteissa on normaaleihin työsuhteisiin verrattuna. Aluksi tutkielmassa perehdytään siihen kuinka urheilijoiden työsuhteet täyttävät työsopimuslaissa työsuhteen voimassa ololle asetetut ehdot. Sen jälkeen käsitellään sitä kuinka eri tekijät vaikuttavat työsuhteeseen. Lisäksi käsitellään joukkueurheilijoiden työsuhteen ehtoja, sopimusrikkomuksia sekä kurinpitoa ja riidanratkaisua työsuhteessa. Joukkueurheilun luonteesta johtuen pelaajien työsuhteiden ehdot poikkeavat jossain määrin normaaleista työsuhteista. Tärkein poikkeavuus on se, että vastoin yleistä käytäntöä joukkueurheilijoiden työsuhteet ovat poikkeuksetta määräaikaisia. Työsuhteen Määräaikaisuudella puolestaan on vaikutusta muihin työsuhteen ehtoihin, kuten esimerkiksi irtisanomissuojaan. Vaikka suurin osa joukkueurheilijoiden työsuhteisiin vaikuttavasta lainsäädännöstä on yleistä työlainsäädäntöä, on urheilijoiden erityisasema huomioitu joissain kohdin lainsäädäntöä. Urheilijoiden vakuutus- ja eläketurva on omalla laillaan säädetty erilaisiksi kuin normaaleissa työsuhteissa. Lisäksi tuloverolain mukaan urheilijoilla on mahdollisuus rahastoida osa urheilu-urallaan ansaitsemistaan tuloista, jotka he voivat tulouttaa urheilu-uransa päätyttyä.
Keywords: Työsopimus; työsuhde; urheilu; fi=Talousoikeus|en=Business Law|