Perehdyttäminen vapaaehtoistyössä : Musiikkialan tapahtumien mahdollistaminen osaavilla vapaaehtoisilla - Kulmala, Susanna Amanda Kaarina (My University, 2025)
Tutkimuksessa tarkasteltiin musiikkialan tapahtumissa mukana olevien vapaaehtoistyöntekijöi- den perehdyttämistä. Aihetta tarkasteltiin tapahtumanjärjestäjän näkökulmasta, ja käytössä olevia perehdytysprosesseja verrattiin suhteessa muuhun vapaaehtoistoimintaan sekä palkka- työssä tapahtuvaan perehdytykseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten tapahtu- mien perehdytystilanteet etenivät ja millaista toiminta on suhteessa palkkatyössä perehdyttä- miseen. Lisäksi tutkimuksen avulla pyrittiin selvittämään, millainen vapaaehtoistyön arvo on ta- pahtumanjärjestäjän näkökulmasta. Tutkimuskysymykset käsittelivät musiikkialan, vapaaehtois- työn ja vapaaehtoistyöntekijän ominaispiirteitä, vapaaehtoisten perehdyttämisen prosesseja ja suorituksen mittaamista, sekä vapaaehtoistyön merkitystä toiminnan kannalta. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella sekä haastatteluilla musiikkialan tapahtumia järjestäviltä ta- hoilta, ja aineisto käsiteltiin sisällönanalyysin menetelmillä. Määrällisen osuuden aineisto käsi- teltiin havaintomatriisin ja kyselylomakkeen raportointityökalujen avulla. Vastaukset esitettiin prosentteina ja jakaumina. Kyselylomakkeeseen vastasi kahdeksan henkilöä ja haastatteluihin osallistui neljä henkilöä. Tutkimuksessa selvisi, että musiikkialan tapahtumissa järjestettävä vapaaehtoistyö vastaa mo- nin tavoin piirteeltään palkkatyössä tapahtuvaa perehdytystä. Toiminnassa mukana olemisen motiivit sekä onnistumiseksi koetut asiat ovat selkeä vapaaehtois- ja palkkatyön erottava tekijä. Vapaaehtoistyössä motivaation kannalta tärkeää on olla osa tapahtumaa ja sen ympärillä toimi- vaa yhteisöä. Samat teemat heijastuivat myös perehdytyksen tavoitteisiin. Perehdytyksen ta- voitteena on saada vapaaehtoinen mukaan toimintaan ja tutustuttaa yhteisöön. Toimintaan op- pimista edistetään jakamalla tietoa, kannustamalla ja onnistumiset huomioimalla. Johtopäätöksenä tutkimuksesta selvisi, että vapaaehtoistyöllä on tärkeä rooli yhteiskunnassa. Vapaaehtoistoiminnalla mahdollistetaan erilaisia tapahtumia ympäri Suomen. Kulttuurin lisäksi toimita rikastuttaa suomalaisia yhteisöjä ja tukee hyvinvointia.
Keywords: perehdyttäminen; vapaaehtoistyö; järjestöt; vapaaehtoisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|