Varmennuslausunnot yritysten vastuullisuusraporteissa - af Hällström, Anmari (My University, 2017)
Yritysten vastuullisuus on parin viime vuosikymmenen aikana ollut keskustelussa yritysmaailmassa. Yrityksillä onkin erilaisia motiiveja toteuttaa vastuullisuutta, ja edelleen raportoida sen toteutumisesta. Raportoitu vastuullisuustieto on haluttu myös varmentaa ulkopuolisen tahon toimesta, ja tällaisten varmennettujen raporttien määrä on kasvanut vähitellen. Syynä varmennuksen tarpeellisuuteen on ollut yritysten halu vahvistaa luottamusta ja uskottavuutta heidän raportoimaan tietoon. Tämän kehityksen mukana on myös laadittu eri organisaatioiden toimesta ohjeistuksia ja standardeja varmennuksen ja sen raportoinnin tueksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia, millainen sisältö varmennuslausunnoissa on ja millaisista osista lausuntojen sisältö muodostuu. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, onko varmennuslausunnoissa erovaisuuksia eri tilintarkastusyhteisöjen kesken sekä miten sidosryhmät huomioidaan varmennuslausunnoissa. Kyseessä on laadullinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty suurten ja keskisuurten suomalaisten listayritysten vastuullisuusraporteissa olevista varmennuslausunnoista koskien vuotta 2015. Nämä vastuullisuusraportit ovat olleet erillisiä raportteja, tai ne ovat olleet osa yrityksen vuosikertomusta. Näiden varmennuslausuntojen sisällön läpikäymiseen onkäytetty metodina sisällönanalyysiä, jonka avulla on pyritty samaan kuva lausuntojen keskeisestä sisällöstä. Tutkimuksen keskeisten havaintojen mukaan varmennuslausuntojen sisällöt ovat hyvin yhdenmukaisia tilintarkastusyhteisöjen kesken. Vaihtelua löytyy otsikoinnin ja esittämisjärjestyksen osalta. Lisäksi lausunnoissa esitettyjen asioiden laajuus vaihtelee myös. Sidosryhmien näkyminen lausunnoissa johtuu yleensä varmennuksessa käytetystä AA1000-standardista. Näin ollen sidosryhmien huomioimisesta kerrotaan hyvin samalla tavalla. Tämän kyseisen standardin käyttö on vielä suhteellisen vähäistä. Yleisesti tutkimuksesta saadut havainnot ovat yhteneväisiä aikaisempien tutkimusten kanssa.
Keywords: Varmennuslausunto; vastuullisuusraportti; sidosryhmä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|