Arvosijoittamisen tuottavuus Suomen osakemarkkinoilla – Yrityskoon vaikutus arvopreemioon - Isokääntä, Joona (My University, 2019)
Tämän tutkielman taustalla on tehokkaiden markkinoiden hypoteesin pitävyys. Markkinoiden ollessa tehokkaat poissulkee se sijoittajan mahdollisuuden saada epänormaalejatuottoja osakemarkkinoilla. Arvosijoittaminen on kuitenkin johtanut tehokkaiden markkinoiden vastaisesti historiallisesti epänormaaleihin tuottoihin suurimmalla osalla osakemarkkinoista ympärimaailmaa ja päihittänyt kasvusijoittamisen tuotot osakemarkkinoilla. Tutkielman hypoteeseina esitetään, ovatko arvo-osakkeiden tuotot korkeampia kuin kasvuosakkeiden ja vaikuttavatko osakkeiden valinnassa käytetyt eri luokittelukriteerit sijoitusstrategioiden väliseen suorituskykyyn Suomen osakemarkkinoilla, kun tuotto suhteutetaan riskiin. Lisäksi tutkielmassa selvitetään yrityskoon vaikutusta osakkeiden tuottoon Suomen osakemarkkinoilla. Arvosijoittamisen sijoitusstrategian tavoitteena on tutkia ja ostaa osakkeita, jotka ovat nykyarvoonsa nähden alihinnoiteltuja. Arvo- ja kasvuosakkeiden keskimääräinen tuottoero osakemarkkinoilla eli arvopreemion olemassaolo on tutkijoiden keskuudessa yksimielisesti havaittu osakemarkkinoilla, mutta arvopreemion selittäviä tekijöitä ei ole pystytty yksimielisesti pystytty määrittelemään. Tutkielman aineistona toimi Helsingin pörssin yritykset ja niistä eri luokittelukriteereillä muodostetut osakeportfoliot. Tutkielman empiirisen osan tulokset osoittavat, että Suomen osakemarkkinoilla esiintyi arvopreemiota, mutta vain osalla osakkeiden luokittelukriteereiden avulla muodostetuilla osakeportfolioilla. Yrityksen koolla on vaikutusta arvopreemioon tutkimuksen mukaan ja arvopreemion määrä oli korkeampi isoilla yrityksillä, mikä on erisuuntainen tulos verrattuna aiempiin tutkimuksiin, joissa havaittiin pienten yritysten arvopreemion korkeampi määrä. Tutkimuksen tuloksiin voi vaikuttaa tutkielman aineiston rajoitettu koko sekä tutkimusperiodin korkea taloussuhdanteiden vaihtelu. Tutkimuksessa testattiin lineaarisen regressioanalyysin avulla selittävätkö osakkeiden eri luokittelukriteerit osakkeiden tuottojen vaihtelua tilastollisesti merkitsevästi. Kaikkien luokittelukriteerien kohdalla saatiin johtopäätökseksi, että ne eivät selitä tuottoja tilastollisesti merkitsevästi, kun tilastotestaus tehtiin kaikilla luokittelukriteereillä yhtä aikaa.
Keywords: Arvosijoittaminen; arvopreemio; osakemarkkinat; yrityskoko; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|