XRP:n yhteys osakemarkkinoihin ja sen hajautushyöty sijoitussalkussa - Hautanen, Arttu (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on analysoida kryptovaluutta XRP:n yhteyttä osakemarkkinoihin sekä arvioida sen tarjoamaa hajautushyötyä osana sijoitussalkkua. Tutkimus tarkastelee XRP:n riskin ja tuoton ominaisuuksia suhteessa bitcoiniin ja Yhdysvaltojen osakemarkkinoita edustavaan S&P 500 -indeksiin modernin portfolioteorian viitekehyksessä. Erityinen painopiste on kryptovaluuttojen korkeassa volatiliteetissa, dynaamisissa riippuvuusrakenteissa sekä näiden vaikutuksessa sijoitussalkun tehokkuuteen. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu XRP:n, Bitcoinin ja S&P 500 -indeksin päiväkohtaisista hintahavainnoista vuosilta 2017–2025. Aineisto on kerätty julkisista tietolähteistä ja analysoitu hyödyntäen muun muassa GARCH-malleja volatiliteetin mallintamiseen sekä portfolion optimointimenetelmiä riskin ja tuoton välisen suhteen arvioimiseksi. Lisäksi tarkastellaan markkinastressin vaikutusta korrelaatioihin. Tulokset osoittavat, että kryptovaluuttojen korkea volatiliteetti rajoittaa niiden painottamista sijoitussalkussa erityisesti silloin, kun tavoitteena on riskin minimointi. Puhtaassa minimivarianssioptimoinnissa kryptovaluuttojen painot jäävät pieniksi, mikä heijastaa niiden suhteellisen korkeaa riskitasoa verrattuna osakemarkkinoihin. Lisäksi salkkuja arvioidaan riskikorjatun tuoton näkökulmasta hyödyntämällä maksimi-Sharpe-optimointia, jotta voidaan verrata, miten eri optimointitavoitteet muuttavat kryptovaluuttojen roolia salkun muodostuksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös vaihtoehtoisia skenaarioita, joissa kryptovaluutoille asetetaan vähimmäispainot. Pienet, noin viiden prosentin kryptopainot voivat lisätä salkun odotettua tuottoa vain maltillisesti, mutta samalla ne kasvattavat riskiä. Tutkimuksen perusteella kryptovaluutat voivat tarjota rajallisia hajautushyötyjä sijoitussalkussa, mutta vain pienillä painotuksilla ja sijoittajan korkeaa riskinsietokykyä edellyttäen. Bitcoin osoittautuu XRP:tä vakaammaksi sijoituskohteeksi ja tarjoaa parempia riskikorjattuja tuottoja tarkastelujaksolla. XRP:n rooli sijoitussalkussa jää tämän analyysin perusteella rajallisemmaksi, vaikka sen korrelaatiot osakemarkkinoihin ovat keskimäärin matalia. Tutkielma täydentää aiempaa kirjallisuutta tuottamalla lisää empiiristä näyttöä XRP:n sijoitusominaisuuksista ja sen suhteesta perinteisiin rahoitusmarkkinoihin.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|