Operatiivisen tuloksenjärjestelyn vaikutus yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn - Erama, Pihla (My University, 2023)
Tilikauden tulokseen voidaan vaikuttaa tuloksenjärjestelyllä. Tuloksenjärjestely on taloudellisen raportoinnin ilmiö, jonka nojalla yrityksen johto pyrkii harkintavaltaa käyttäen esittämään taloudelliset raportit paremmassa valossa itsensä tai organisaation edun kannalta. Kannustimet tuloksenjärjestelyyn voidaan jakaa pääomamarkkinoihin, sääntelyyn ja sopimuksiin liittyviin motiiveihin sekä johdon omiin kannustimiin. Tuloksenjärjestely voidaan jakaa kirjanpidolliseen tuloksenjärjestelyyn ja operatiiviseen tuloksenjärjestelyyn. Operatiivisen tuloksenjärjestelyn keinoja ovat muun muassa myynnin manipulointi, ylituotanto ja harkinnanvaraisten erien vähentäminen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää operatiivisen tuloksenjärjestelyn vaikutus yrityksen tulevaan taloudelliseen suorituskykyyn. Tutkielman aineisto koostuu 96 suomalaisen pörssiyhtiön tilinpäätöstiedoista vuosilta 2017–2019. Tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysia. Taloudellisen suorituskyvyn mittareina tutkielmassa käytetään kokonaispääoman tuottoprosenttia (ROA), oman pääoman tuottoprosenttia (ROE), osakekohtaista tulosta (EPS) ja voittokerrointa (P/E-luku). Tässä tutkielmassa operatiivista tuloksenjärjestelyä mitataan myynnin manipuloinnin keinoin. Myynnin manipulointia mitataan tutkielmassa Roychowdhuryn (2006) luomalla mallilla, jolla pyritään tunnistamaan ja mittaamaan operatiivista tuloksenjärjestelyä liiketoiminnan kassavirrasta. Mallin mukaan noin puolet tutkielman aineiston pörssiyhtiöistä toteuttavat operatiivista tuloksenjärjestelyä myynnin manipuloinnin keinoin. Myynnin manipuloinnilla on tarkoitus kasvattaa tilikauden myyntiä, mikä kasvattaa myös raportoitua tulosta. Myynnin manipuloinnin keinoja ovat hinnanalennukset ja lievempien luottoehtojen tarjoaminen sidosryhmille. Tutkielman tulokset osoittavat, että myynnin manipuloinnilla on negatiivinen vaikutus yhtiön tulevaan voittokertoimeen. Tulokset osoittavat myynnin manipuloinnin lisäämisen heikentävän sijoittajien kasvuodotuksia yhtiötä kohtaan tulevana tilikautena. Myynnin manipuloinnin ei kuitenkaan havaita vaikuttavan tilastollisesti merkitsevästi tulevaan kokonaispääoman tuottoprosenttiin, oman pääoman tuottoprosenttiin tai osakekohtaiseen tulokseen. Tulosten perusteella ei voida yleistää myynnin manipuloinnin vaikuttavan tulevaan taloudelliseen suorituskykyyn.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|