Työnantajan houkuttelevuuden kehittäminen valtionhallinnon virastossa - Hyytiäinen, Laura (My University, 2022)
Valtionhallinnon virastojen tulee kiinnittää huomiota, millaisilla tekijöillä ne lisäävät houkuttelevuutta ja erottuvat muista rekrytoidessa osaavia työntekijöitä. Valtion työpaikkojen ja toimialan vetovoimaisuutta tulee kehittää, sillä eläköitymiset laukaisevat vuosittain 2 miljardin euron kustannukset. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on luotu työnantajan houkuttelevuuden käsitteen ympärille, jota tarkastellaan työnantajabrändäyksen, organisaation identiteetin ja maineen ja työn merkityksellisyyden näkökulmista. Teoreettisessa viitekehyksessä työnantajan houkuttelevuutta käsitellään julkisen sektoriin kohdistuvien tekijöiden näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa pyrittiin löytämään tietoa aiheesta kohdeorganisaation henkilöstön näkökulmasta. Tutkimusaineisto kerättiin Teams-haastatteluina monipaikkaisen työn mukaisesti. Kohderyhmänä oli valtionhallinnon viraston henkilöstön uudet työntekijät eri henkilöstöryhmistä ja hierarkian tasoilta. Aineiston analyysiin käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuksen tulosten perusteella mielikuva valtionhallinnossa työskentelyä kohtaan voidaan muuttaa erilaisten rekrytointiviestin kautta. Työnantajabrändäyksen avulla pystytään houkuttelemaan työntekijöitä, mutta virastojen tulisi kiinnittää huomiota valtionhallinnon virastoja koskeviin piirteisiin, jotta todellinen työnantajakuva pystytään luomaan. Työnantajabrändäys vaatii erilaista lähestymistapaa julkisella sektorilla, kuin yksityisellä sektorilla. Työn merkityksellisyys ilman perusteluita ei kanna pitkällä ajalla houkuttelevuuden edistäjänä, jolloin työnantajien on kiinnitettävä huomiota myös siihen, miten merkityksellistä työtä tuetaan. Työnantajalupaus tulisi perustua organisaation identiteettiin, joka syntyy työntekijöiden näkökulmasta.
Keywords: valtionhallinto; julkinen sektori; työntekijät; työnantajat; maine; rekrytointi; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|