Aineeton omaisuus liikearvon selittäjänä: toimialakohtainen tarkastelu vuosina 1990 - 2000 - Vaaramo, Jaakko (My University, 2005)
Aineeton omaisuus on noussut merkittäväksi omaisuuseräksi viimeisen vuosi-kymmenen aikana. Aineeton omaisuus käsittää pääasiassa taseessa näkymätön-tä osaamispääoma, kuten patentit, henkilöstön tietotaito, asiakaspääoma ja tut-kimus- ja kehitystoiminta. Osaamisen ajan yrityksillä tämä taseessa näkymätön erä saattaa olla suurin ja kilpailukykyä eniten tuova omaisuuserä, jolloin tä-mänhetkisen tilinpäätöskäytännön mukaan laadittu tilinpäätös ei anna oikeaa kuvaa yrityksen taloudellisesta asemasta. Tutkielmalla on kaksi tutkimuspäämäärää. Ensiksi on tarkoitus selvittää voi-daanko aineettoman omaisuuden mittauksella ja raportoinnilla vaikuttaa yri-tyksen markkina-arvoon. Tähän kysymykseen pyritään hakemaan vastausta aikaisemmista tutkimuksista. Toisena selvityksen kohteena ovat toimialakohtai-set erot aineettomassa omaisuudessa. Vastausta haetaan tilastollisella analyysil-lä, jonka aineisto koostuu suomalaisten pörssiyritysten market to book –arvoista. Tutkimustulokset antoivat tukea asetetuille hypoteeseille. Aineettoman omai-suuden mittaamisella ja raportoinnilla ei voida vaikuttaa osakkeen hintaan, mutta käytettäessä raportteja päätösten tukena voidaan raportoinnista saada hyötyä. Osaamisen ajan yrityksillä aineettoman omaisuuden määrää on suu-rempi kuin teollisen ajan yrityksillä, ja koska aineeton omaisuus ei näy taseessa ovat osaamisen ajan yritysten markkina- ja tasearvojen väliset erot suurempia.
Keywords: Aineeton omaisuus; market to book –arvo; liikearvo.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|