Arvonlisäverotus Suomessa, Vietnamissa ja Sambiassa - Joutsela, Henna (My University, 2004)
Tutkielmassa on tarkoituksena selvittää Suomen, Vietnamin ja Sambian arvonlisäverotuskäytäntöjä. Tutkielmassa käsitellään verovelvollisuutta, verovelvollisen ilmoitusvelvollisuutta, veron laskentaperiaatteita, veron vähennys- ja palautusoikeutta ja veron tilittämiseen ja kirjanpitoon liittyviä säännöksiä. Keskeisenä lähdeaineistona on Suomen ja Vietnamin arvonlisäverolait sekä Sambian arvonlisäveroasetus. Näiden lisäksi tärkeä merkitys on myös kotimaisella oikeuskirjalli-suudella ja Vietnamin arvonlisäverolakia täydentävillä kiertokirjeillä ja dekreeteillä sekä Sambian veroviraston antamilla ohjeilla. Suomen, Vietnamin ja Sambian arvonlisäverojärjes-telmien perusperiaatteissa on yhtäläisyyksiä. Arvonlisävero on tarkoitettu neutraaliksi, kulutukseen kohdistuvaksi veroksi. Suomen arvonlisäverojärjestelmä on Vietnamin ja Sambian järjestelmään verrattuna yksinkertainen, avoin ja moderni. Keskeisimmät eroavuudet maiden arvonlisävero-järjestelmissä on havaittavissa veron laskenta-periaatteissa ja veron vähennysoikeudessa. Vietnamissa sovellettavat veron laskentaperi-aatteet, veron vähennysmenetelmä ja suora-laskentatapa ovat riippuvaisia suoritettavasta liiketoiminnasta ja verovelvollisen kyvystä noudattaa maan kirjanpitosäännöksiä. Suomessa ja Sambiassa veron vähennysoikeus on laaja ja sen tarkoituksena on vapauttaa verovelvollinen kokonaan tuotantopanosten hankintaan sisältyvästä verosta. Vietnamissa vähennysoikeus koskee vain vähennysmenetelmällä verot suorittavaa verovelvollista. Vietnamissa vähennysoikeus on rajattu tietyistä ostoista, jotka suoritetaan suoralaskentatavan mukaan verot suorittavalta verovelvolliselta, erityisen myyntiveron alaisista tavaroista sekä vakuutustoiminnoista. Veron vähennysoikeuden rajaus saattaa aiheuttaa veron kertaantumista.
Keywords: arvonlisäverotus; verotusmenettely; Vietnam; Sambia; fi=Talousoikeus|en=Business Law|