FINANSSIKRIISIN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET : Tarkastelussa BKT:n, osakekurssien ja työttömyyden kehitys maaryhmittäin - Rämö, Joona Aleksi (My University, 2019)
Ylioptimismi Yhdysvaltojen asuntomarkkinoihin ja investointipankkien suuret investoinnit CDO (Collateralized Debt Obligation) –arvopapereihin käynnisti-vät ennennäkemättömän finanssikriisin maailmantaloudessa. Vuonna 2008 syk-syllä alkanut finanssikriisi oli ensimmäinen maailmanlaajuinen finanssikriisi, jolla oli suuri vaikutus maailman talouteen. Monet maat joutuivat taloudellisiin ongelmiin finanssikriisin seurauksesta ja tutkielmassa on tarkoituksena tarkas-tella taloudellisia tunnuslukuja vuosina 2003-2018. Bruttokansantuote, osakemarkkinat ja työttömyys ovat taloudellisesti hyvin keskeisiä tunnuslukuja. Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena on selvit-tää bruttokansantuotteen, osakemarkkinoiden ja työttömyyden kehityksiä ja niiden riippuvuuksia. Tunnuslukuja tarkastellaan tutkimuksessa aluksi erik-seen ja sen jälkeen pyritään selvittämään ennakoivatko osakemarkkinoiden muutokset bruttokansantuotteen ja työttömyyden muutoksia. Vaikka regressioanalyysissä ei löytynyt johdonmukaisuuksia, voidaan sanoa, että lähekkäin sijaitsevilla taloudellisesti samankaltaisilla mailla löytyy tutki-muksen tuloksissa myös samankaltaisuuksia. Myös bruttokansantuotteen, osa-kemarkkinoiden ja työttömyyksien tasoissa huomattiin hyvin paljon samankal-taisuuksia tutkittavien maiden kesken.
Keywords: finanssikriisi; osakemarkkinat; bruttokansantuote; työttömyys; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|