Tulosennusteiden merkitys sijoittajalle - Peltola, Kai (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia analyytikkojen kykyä ennustaa yritysten tuloksia. Samalla pyritään selvittämään sijoittajien mahdollisuuksia hyväksikäyttää näitä kyseisiä ennusteita sijoituspäätöksissään. Tätä tarkoitusta varten esitellään erinäisiä tulosperusteisia osakkeen arvonmääritysmalleja. Lisäksi tutkitaan ennustevirheeseen vaikuttavia tekijöitä. Aineistona käytetään IBES:n tietokannan suomalaisille pörssiyrityksille vuosina 1996 – 2000 tehtyjä analyytikoiden tulosennusteita. Ennusteita verrataan toteutuneisiin tuloksiin ja lasketaan suhteelliset ennustevirheet. Ennustevirheen avulla tutkitaan analyytikoiden ennustuskykyä niin analyytikko kuin yrityskohtaisestikin. Lisäksi tutkitaan mm. regressiomallin avulla seuraavia ennustevirheeseen vaikuttavia tekijöitä: ennusteen tekoaikaa, ennustemäärää, yrityskokoa sekä toimialaa. Tutkimustuloksina todettiin, että analyytikoiden ennusteiden ennustevirheet olivat kohtuuttoman suuria. Ei siis voida mitenkään katsoa, että tulosennus-teiden käyttö yksinään olisi mitenkään suositeltavaa sijoituskohteiden valinnassa. Ennustevirheeseen vaikuttavien tutkittujen tekijöiden selitysastekin jäi 9,5%:iin ja ainoastaan ennusteen tekoaika osoittautui tilastollisesti merkitseväksi.
Keywords: Tulosennuste; analyytikko; sijoittaja; osakkeen arvo ja osakemarkkinat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|