Alustatalouden arvonlisäverotus - Hirvikoski, Eveliina (My University, 2025)
Alustatalous on suhteellisen uusi, monitahoinen, perinteisistä markkinoista poikkeava sekä taloudellisesti merkittävä talouden osa. Alustatalouden piiriin kuuluu nykyajan suurimpia yhtiöitä kuten esimerkiksi Uber ja Airbnb. Alustataloudella on merkittävä vaikutus Euroopan unionin talouteen. Koska se on perinteisistä markkinoista poikkeava markkinakokonaisuus, entiset ja voimassa olevat, perinteisille markkinoille suunnatut sääntelyt eivät välttämättä toimi alustatalouden ympäristössä niin tehokkaasti ja tuo toivottua tulosta arvonlisäverotuksen näkökulmasta. Tutkielmaan liittyviä keskeisiä termejä ovat keikka- ja jakamistalous, alustatalous sekä alustaoperaattori. Tässä tutkielmassa on keskitytty alustatalouden sääntelyyn arvonlisäverotuksen näkökulmasta. Tutkielmassa keskitytään siihen, miten arvonlisäverotuksessa esiintyviä tulkintaongelmia voidaan käsitellä alustataloudessa. Tutkielmassa keskitytään käsittelemään arvonlisäverovelvollisen, verotettavan myynnin, liiketoiminnan tunnistamisen sekä verokannan määräytymistä. Tutkielmassa käsitellään näiden seikkojen ohessa harmaata taloutta alustatalouden ja arvonlisäverotuksen näkökulmasta. Tutkimusongelma tutkielmassa kiteytyy siihen, miten voimassa olevaa arvonlisäverotuksellista sääntelyä sovelletaan alustataloudessa esiintyviin liiketoimiin. Tutkielman tavoitteena on vastata esitettyihin tutkimuskysymyksiin. Tutkielma on toteutettu käyttäen tutkimusmetodina lainoppia eli oikeusdogmatiikkaa. Tutkielman lähteinä on käytetty kansallista sekä Euroopan unionin tasoista sääntelyä – keskeisimpinä oikeuslähteinä arvonlisäverolaki sekä arvonlisäverodirektiivi, aiheeseen liittyvää oikeuskäytäntö, oikeuskirjallisuus sekä tieteelliset artikkelit. Tutkielman edetessä havaitaan, että alustatalouteen on viime vuosikymmenen aikana tullut uudenlaista sääntelyä. Tutkielmassa tarkastellaan uutta ViDA-säädöskokonaisuutta, joka asettaa uusia säädöksiä alustataloudessa alustaoperaattoreille, jotka välittävät majoitustoiminnan ja henkilökuljetusalan palveluja loppukäyttäjille. Tutkielmassa havaitaan, että arvonlisäverotuksen kannalta keskeiset seikat, kuten liiketoiminnan muodossa toimimisen tunnistaminen sekä palkansaajan ja yksityisen elinkeinonharjoittajan erottaminen on keskeistä ja tilannekohtaisesti jopa hieman haastavaa. Kuitenkin esimerkiksi vähennysoikeuden sekä verokantojen soveltaminen vanhoilla säädöksillä eivät tuota tunnistettavia suuria ongelmia alustataloudessa. Harmaan talouden osalta alustatalouden toiminta tuottaa haasteita ja riskitekijöitä liiketoimiin osallistuvien osapuolten lukumäärän sekä velvoitteiden tietämyksen osalta. Tutkielman aihe on laaja, ja aiheesta voidaan tunnistaa myös lukuisia jatkotutkimusehdotuksia.
Keywords: alustatalous; arvonlisävero; jakamistalous; harmaa talous; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|