Tulkinnasta tuotantoon : Audiovisuaalinen shippaustuotanto digitaalisena itseilmaisuna - Wik, Meniina (Vaasan yliopisto, 2023)
Amatöörituotannossa jo vuosikymmeniä käytössä olleet ilmaisukeinot ovat levinneet osaksi niin arkea kuin työelämää saatavilla olevan tekniikan ja median käytön muutoksen myötä. Tässä tutkimuksessa amatöörituotanto keskittyy erityisesti audiovisuaaliseen fanituotantoon. Tutkimuksen tavoite on ymmärtää audiovisuaalista shippaustuotantoa osana internet-ajan fanitoimijuutta. Shipperit ovat faneja, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi televisiosarjoissa esiintyvien hahmojen välisistä romanttisista suhteista. Tutkimusaineisto on kolmijakoinen sisältäen aineistolähteet eli tutkimukseen valitut mediatekstit (Salaiset kansiot, Uusi Sherlock ja Outlander), näiden mediatekstien pohjalta tehdyt kolmetoista shippausvideota sekä tutkijan oman shippausvideon tekoprosessin ja sen kuvauksen. Aineistoa analysoidaan mediasemiotiikan menetelmin ja yhdistelemällä eri teorioita ja audiovisuaalisen ilmaisun osatekijöitä käytännönläheisesti. Tulokset osoittavat, että shippaus on audiovisuaalisen todellisuuden laajentamista. Shipperi muodostaa teoksensa eli shippausvideon kokoamalla ihmissuhteeseen ja kemiaan viittaavat elementit ja järjestämällä ne visionsa mukaiseen muotoon. Shippausvideo on teknis-taiteellinen teos, jonka avulla hahmojen välinen suhde tehdään näkyväksi. Tekijänsä vision näköinen fiktiivinen maailma on yhtä kuin videon todellisuus, joka syntyy videoeditointityökalun yhdistäessä ääni- ja kuvailmaisun sekä jälkituotannolliset valinnat, kuten erilaiset tehosteet. Shipperiltä edellytetään teknistä osaamista, tekijänoikeudellisia valintoja, oman henkilökohtaisen vision noudattamista, julkaisukanavien tuntemusta ja tietoa shipperiyhteisön jakamista käytänteistä. Analyysissa rakentui myös amatöörivideotuotannon malli eli käytännöllinen opas. Se on sovellettavissa kaikenlaisten lyhytvideoiden tutkimukseen ja myös niiden tekemisen tueksi. Mallin avulla lyhytvideoiden tutkija voi tutustua aineistonsa eri ulottuvuuksista (kuva, ääni ja jälkituotannolliset valinnat) rakentuvaan kokonaisuuteen ja videon tuotantoprosessiin.

The means of expression that have been used in amateur production for decades are now part of both our private and professional lives due to the available technology and the change in media usage. In this study, amateur production is focused on audiovisual fan production. The aim of the study is to understand audiovisual shipping production as a part of the fan agency of the internet age. Shippers are fans who are interested in romantic relationships between characters appearing, for instance, in television series. The research data is divided into three parts, including the data sources, i.e., media texts selected to this research (The X-Files, Sherlock, and Outlander), the thirteen shipping videos made of these media texts, and the production of researcher's own shipping video while documenting the process. The data is analyzed using media semiotics methods and combining different theories and components of audiovisual expression in a practical way. The results indicate that shipping is an expansion of audiovisual reality. Shippers form their videos by compiling elements that include clues of relationship and chemistry and arranging them in a form that corresponds to their vision. Shipping video is a combination of art and technique, and it makes the relationship between the characters visible. A fictional world that suits its author's vision is synonymous with the reality of the video, which is created when a video editing tool combines audio and picture with post-production choices, such as various effects. Process requires technical competence, copyright selection, adherence to a personal vision, being acquainted with publication channels, and understanding shared policies of the shipper community. The analysis also built a model to analyze amateur video production. It is applicable to the study of all kinds of short videos and to support their making. It is a practical guide to help the video researcher explore the dimensions of their data (picture, audio, and post-production choices) and video production process.
Keywords: viestintä; audiovisuaalinen viestintä; tekijänoikeus; media; markkinointi; video; markkinointiviestintä; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|