Toimintoperusteinen asiakaskannattavuuden selvittäminen franchising -periaatteella toimivassa yritysverkossa. Case: Puustelli Group Oy - Pohjola, Hannu (My University, 2005)
Tässä tutkimuksessa kehitettiin case –yritykselle asiakaslajien kannattavuuden selvittämiseen soveltuva laskentamalli, joka toteutettiin toimintolaskennan me-netelmällä. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten franchising –yrityksen päämiehen onnistuu tutkia eri asiakaslajien kannattavuus ketjuyrittäjän näkö-kulmasta. Tässä konstruktiivisessa tutkimuksessa on piirteitä myös verkosto-tutkimuksesta ja siinä pohditaan erityisesti laskentamallin toteuttamiseen liit-tyviä, mielenkiintoisesta tutkimusasetelmasta, johtuvia tekijöitä. Tutkimus osoitti ennakoidut käsitykset toimintolaskennan soveltuvuudesta verkostoympäristöön ja asiakaskannattavuuslaskelmiin oikeiksi. Osapuolten välisellä luottamuksella todettiin olevan erityisen tärkeä merkitys verkostoym-päristössä tehtävälle tutkimukselle. Rakennettu konstruktio oli toimiva ja las-kentamallin antamat tulokset vahvistivat yrityksen käsityksiä asiakaslajien kannattavuuseroista sekä antoivat lisäinformaatiota niihin vaikuttavista tekijöistä.
Keywords: Asiakaskannattavuus; toimintolaskenta; yritysverkostot; fran-chising; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|