“Barbie is everything, he is just Ken” : Sukupuolen representaatiot Barbie-elokuvassa - Autio, Sini (My University, 2025)
Barbie tunnetaan populaarikulttuurin ikonina, joka on vaikuttanut maailmanlaajuisesti kauneuden käsityksiin, yhteiskunnallisiin normeihin ja kulutuskulttuuriin. Barbiella on kiistelty asema naisia voimaannuttavana roolimallina, sillä historian saatossa Barbieta on samanaikaisesti pidetty niin tyttöjen itsetunnon romuttajana ja kulutuskulttuurin ylistäjänä kuin inspiroivana esikuvana nuorille tytöille. Leluhyllyn kiistanalaisesta klassikkonukesta vuonna 2023 julkaistun Barbie-elokuvan suosiota on pidetty poikkeuksellisena 2000-luvun mediakulttuurissa, elokuvan kerätessä ennennäkemättömän huomion sosiaalisessa mediassa jo kuukausia ennen ensi-iltaa. Myös julkaisun jälkeen elokuva on herättänyt runsaasti keskustelua, ja yleisöä sekä kriitikoita ympäri maailmaa on erityisesti puhuttanut elokuvan feministinen agenda ja sukupuolen kuvaukset. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten sukupuolta representoidaan vuonna 2023 julkaistussa live action -elokuvassa Barbie. Aihetta lähestytään kaksiportaisen analyysin avulla. Barbie-elokuvasta syntyneen monitahoisen keskustelun johdosta on merkityksellistä tarkastella sekä elokuvaa ja sen sukupuolen kuvauksia kuin myös, miten yleisö on ymmärtänyt elokuvan tuottamaa nais- ja mieskuvaa. Barbie-elokuva toimii tutkimuksen ensisijaisena aineistona, ja sen päähenkilöiden stereotyyppisen Barbie- ja Ken-nuken sukupuolen esitysten kautta tarkastellaan elokuvan kuvauksia naiseudesta ja miehuudesta. Tutkimuksen toinen analyysivaihe muodostuu kahdesta mediakeskusteluaineistosta, HS Visiossa julkaistun artikkelin kommenttikentästä ja Vauva.fi-keskustelupalstan kommenteista. Kommenttien tarkastelun avulla selvitetään, kuinka yleisö on merkityksellistänyt elokuvan sukupuolen representaatioita. Tutkimusaineistoja lähestytään feministisen elokuvatutkimuksen ja Butlerin sukupuolen performatiivisuuden teoretisointien avulla hyödyntäen aineistojen tarkastelussa representaatioanalyysia. Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että Barbie-elokuvassa perinteinen sukupuolten roolitus on käännetty päälaelleen. Kenin miehuuden kuvaus luonnehtii esitystä feministisestä arkkityypistä ja Ken asetetaan elokuvassa perinteiseen naissivuhahmon roolitukseen. Kenin roolitus ja kuvaus elokuvassa nostaa esille ongelmallisuuksia ja epäkohtia naiseuden esityksistä ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta mediateksteissä. Barbie esitetään elokuvassa samaistumisen kohteena, jonka kautta sanoitetaan, miltä naisena eläminen nyky-yhteiskunnassa tuntuu. Barbien kuvaus keskustelee naisten asemasta yhteiskunnassa tarkastellen kriittisesti sukupuolisidonnaisia sosiaalisia ja kulttuurisia normituksia, jotka asettavat naisille epärealistisia odotuksia ja roolituksia. Yleisön tulkinnoissa vahvistuvat elokuva-analyysissa esitetyt näkemykset kuin myös korostuu elokuvatekstien ja representaatioiden monimerkityksellinen luonne.
Keywords: sukupuoli; representaatio; naiskuva; mieskuva; sukupuoliroolit; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|