Safewards-mallin implementointi HUS Psykiatriassa lähiesimiesten kokemana - Autio, Silva (My University, 2021)
Safewards on tutkimukseen ja työelämäyhteistyöhön pohjautuva toimintamalli, jonka avulla voidaan vähentää psykiatrisilla osastoilla tapahtuvia konflikteja ja aggressiotilanteita sekä niiden rauhoittamiseen käytettäviä pakkokeinoja. Mallin kehittämisestä vastaa englantilainen professori Len Bowers. Safewards-mallissa esitetään kymmenen erilaista toimenpidettä väkivaltaisen käyttäytymisen ennaltaehkäisyyn sekä aggressiotilanteiden rauhoittamiseen. Safewards-malli on valittu hoitotyön malliksi HUS Psykiatriassa tavoitteena edistää osastohoidon laatua, vähentää konflikteja ja pakkokeinojen käyttöä osastoilla sekä näin lisätä osastojen turvallisuutta. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut tavoitteen vähentää rajoitetoimien käyttöä ja lisätä potilaan kuulluksi tuloa omassa hoidossaan. Safewards-malli on kehitetty näitä samoja asioita silmällä pitäen. Mallin käyttö HUS Psykiatriassa tukee sekä HUSin ja hoitotyön strategioita että Magneettisairaala- ja JCI-hankkeen mukaista toimintaa. Akkreditaatio-hankkeet asettavat tarpeen kehittää yhtenäisiä toimintatapoja. Tämä tutkimus liittyy ajankohtaisesti tarpeeseen selvittää tilanne, miten Safewards-malli näkyy käytännössä psykiatrian osastoilla, kokemuksista edellisistä käyttöönotoista, henkilöstön perehdyttämisestä sekä koulutustarpeista. HUS Psykiatrian alue on laajentunut ja tulosyksikköön on tullut mukaan uusia osastoja, joten ajankohtaisesti on tarve kartoittaa Safewards-mallin käyttö sekä yhdenmukaistaa toimintatapoja eri osastojen kesken. Tietoa voidaan hyödyntää HUS Psykiatriassa hoitotyössä Safewards-mallin käyttöönoton ja ylläpitämisen sekä koulutusten suunnittelussa. Tietoa voidaan hyödyntää myös johtamisen näkökulmasta ohjauksen työvälineenä. Tutkimus liittyy osaltaan professori Len Bowersin pyyntöön selvittää Safewards-mallin käyttö kansallisella tasolla. Tutkimuksen mukaan Safewards-mallin käyttö vaihtelee HUS Psykiatrian osastoilla. Kokemukset mallin aiemmasta käyttöönotosta ja käytöstä olivat pääosin positiivisia, mutta haastatteluissa ilmeni aiemman käyttöönoton, perehdytyksen ja koulutusten epäsystemaattisuutta eri osastojen ja linjojen välillä. Tulosten perusteella käyttöönottoa vaikeutti lähiesimiehen ja linjajohdon riittävän tuen ja ohjauksen puuttuminen. Tuloksissa ilmeni myös Safewards-mallin perusajatuksen puutteellinen osaaminen, jolloin mallin kymmenen intervention käytännön toimenpiteet jäivät irrallisiksi osioiksi mallin perusajatuksesta. Tämä vaikeutti huomattavasti mallin käyttöönottoa sekä vaikutti mallin käytön jatkuvuuteen osastolla.
Keywords: fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|