Kognitiivisten vinoumien vaikutus laskentatoimen asiantuntijoiden taloudelliseen päätöksentekoon - Kuhalampi, Jesse (My University, 2021)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, vaikuttavatko prospektiteorian implikoimat kognitiiviset vinoumat laskentatoimen asiantuntijoiden riskiä ja epävarmuutta sisältävään taloudelliseen päätöksentekoon. Tutkielmassa tarkastellaan laskentatoimen kannalta merkittävimpiä prospektiteorian implikoimia kognitiivisia vinoumia eli tappion kaihtoa, kehystysvaikutusta, status quo -vinoumaa ja omistusvaikutusta sekä niihin läheisesti liittyvää henkistä kirjanpitoa. Tutkielman toisena tavoitteena on selvittää tiettyjen kognitiivisten vinoumien lieventämistekniikoiden kykyä kehittää taloudellista päätöksentekoa. Tutkimukseen vastasi 106 henkilöä laskentatoimen asiantuntija- ja johtotehtävistä. Aineisto kerättiin kahdella eri kyselyllä, jotka sisällytettiin taloushallintoliiton uutiskirjeeseen. Aineiston tilastollinen tarkastelu suoritettiin McNemarin mid-p testin, Wilcoxonin merkittyjen sijalukujen testin ja Khiin neliö -testin avulla. Tutkimustulosten perusteella laskentatoimen asiantuntijoiden taloudelliseen päätöksentekoon riskin ja epävarmuuden vallitessa vaikutti kaikki tutkitut kognitiiviset vinoumat. Tulokset tukevat sitä mahdollisuutta, että laskentatoimen asiantuntijoilla on kognitiivisten vinoumien osalta erityispiirteitä. Vastuun ja työkokemuksen havaittiin korreloivan negatiivisesti päätöksenteon johdonmukaisuuden kanssa. Lieventämisen tekniikoilla asiantuntijoiden kognitiiviset vinoumat eivät vähentyneet, kun taas johdolla ne vähenivät selvästi ja vähäisemmäksi kuin asiantuntijoilla.
Keywords: päätöksenteko; kognitiiviset vinoumat; hyötyteoria; taloudelliset vaikutukset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|