Yleisön vallan representaatio televisiossa: Tarkastelussa Docventuresin intermediaaliset viittaukset - Orrenmaa, Ville (My University, 2015)
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella 2010-luvun televisiossa luotua kuvaa yleisön vallasta. Tätä tutkittiin käyttämällä aineistona kotimaisen Docventuresin vuosina 2013 ja 2014 esitettyjä Live-osuuksia. Näissä keskityttiin tutkimaan yleisön vallasta luodun kuvan luonnetta sekä sitä, miten muihin medioihin tehdyt viittaukset vaikuttavat tähän kuvaan. Yleisön osallisuus ilmenee ohjelmassa pääasiassa intermediaalisina viittauksina, minkä vuoksi yleisön vallan tutkiminen edellytti keskittymistä ohjelman intermediaalisuuteen. Yleisön vallan lisääntyminen ja intermediaaliset käytännöt ovat merkittäviä ilmiöitä 2010-luvun mediakentässä. Tutkimuksen menetelminä käytettiin määrällistä ja laadullista sisällönanalyysia. Molempien analyysimenetelmien aineisto koostui kolmesta Docventuresin ensimmäisen tuotantokauden Live-osuudesta ja kaikista kahdeksasta toisen tuotantokauden Live-osuudesta. Tutkimuksessa saatiin selville, että Docventuresin formaatissa vain noin kolmasosa intermediaalisuudesta kuvaa yleisön osallistumista, mikä ei lähtökohtaisesti tue kuvaa yleisön vallasta. Tästä huolimatta yleisön osallistumista kuvaava intermediaalisuus ilmentää yleisön valtaa vahvasti ja monipuolisesti. Yleisön vallasta luotu kuva syntyy tasapuolisesti sekä televisioruudulla että juontajien puheessa esiintyvien intermediaalisten viittausten kautta. Ruudulla näkyvät intermediaaliset viittaukset luovat yleisön vallasta luotettavan kuvan, joka pohjautuu yleisön saamaan julkisuuteen ja vaikutusmahdollisuuksiin. Juontajien puheessa esiintyvät viittaukset puolestaan luovat yleisön vallasta monipuolisemman kuvan, joka pohjautuu julkisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien lisäksi myös yleisön yhteisöllisyyteen. Docventuresin formaatti ja genret tukevat yleisön valtaa, mikä heijastuu televisio-ohjelman Live-osuuksien sisältöön ja yleisön vallasta luotuihin merkityksiin. Näiden merkitysten taustalla ovat ohjelman intermediaaliset käytännöt, jotka mahdollistavat yleisön osallistumisen ohjelman keskusteluun. Tämän tutkimuksen perusteella yleisön vallasta luotuja merkityksiä sekä niiden yhteyttä intermediaalisuuteen olisi aiheellista tutkia muidenkin aineistojen avulla.
Keywords: yleisön valta; intermediaalisuus; representaatiot; televisioformaatit; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|