Sisäinen palkitseminen työhyvinvoinnin lähteenä : Sisäisten palkitsemistapojen esiintyvyys ja niiden merkitys työhyvinvointiin pankkialan yrityksessä - Hiltunen, Juha-Pekka (My University, 2022)
Palkitsemisen ja työhyvinvoinnin aihekokonaisuudet ovat yleistyneet organisaatioiden jokapäiväiseksi strategiaksi, minkä avulla kehitetään ja motivoidaan työntekijöitä. Tämä tutkimus tarkastelee Pääkaupunkiseudulla toimivan pankki- ja rahoitusalan yrityksen sisäisen palkitsemistapojen vaikutuksia työhyvinvointiin. Tutkimuksen taustalla on ajatus selvittää se, kuinka yleisesti sisäisiä palkitsemistapoja käytetään osana kokonaispalkitsemista ja millainen yhteys näillä on työhyvinvointiin. Tutkimus tarkastelee myös sitä, mitkä tekijät vaikuttavat yksilön työhyvinvoinnin muodostumiseen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys käsittelee työhyvinvointia ja palkitsemista omina aihekokonaisuuksina. Työhyvinvoinnin aihepiiriä tarkastellaan yleisten työhyvinvointiin liittyvien mallien ja tieteellisen kirjallisuuden pohjalta. Palkitsemisen kirjallisuuskatsauksessa keskitytään tarkastelemaan kokonaispalkitsemista, missä painopiste on sisäisten palkitsemistapojen tarkastelussa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineiston analysointimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä henkilöä kohdeyrityksestä. Aineistoon haastatellut henkilöt toimivat kaikki eri työtehtävissä ja -tiimeissä, minkä avulla pyrittiin muodostamaan monipuolinen aineisto tutkimuskysymyksien selvittämistä varten. Tutkimustuloksia analysoitaessa jaettiin tulokset kahteen luokkaan: sisäinen palkitseminen ja työhyvinvointi. Sisäiset palkitsemistavat käsiteltiin tutkimuksessa käytettyjen osa-alueiden näkökulmasta yksittäisiä luokkiin niiden esiintyvyyden perusteella. Työhyvinvoinnin aihekokonaisuus käsiteltiin teemojen muodossa, minkä perusteella analysointiin tutkimustulokset sisäisen palkitsemisen ja työhyvinvoinnin väliselle yhteydelle. Tutkimustulosten perusteella kohdeyrityksessä on käytössä sisäisiä palkitsemistapoja laajasti, vaikka tietoisuus palkitsemistavoista on heikolla tasolla. Sisäinen palkitseminen rakentuu yksilöiden tarpeiden ja persoonallisuuden varaan, mikä esiintyy tutkimustuloksissa erilaisten sisäisten palkitsemistapojen arvostamisessa eri työntekijöiden kesken. Työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät koettiin tutkimustuloksien perusteella myös yksilölähtöisinä, missä korostuu elämäntilanne ja kaikkien työhyvinvoinnin osa-alueiden tasapaino työhyvinvoinnin lähtökohtana. Tutkimustuloksista löydettiin selkeä yhteys sisäisten palkitsemistapojen ja työhyvinvoinnin välillä. Suurin osa tutkimuksessa käsitellyistä sisäistä palkitsemistavoista vaikuttaa positiivisesti työntekijän kokemaan työhyvinvointiin, minkä perusteella palkitsemista voidaan käyttää työntekijän työhyvinvoinnin kehittämiseen. Arvostuksen ja palautteen havaittiin olevan merkityksellisin työhyvinvointia edesauttava sisäinen palkitsemistapa.
Keywords: palkitseminen; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|