RAAKA-AINEINDEKSIEN ERO S&P 500- OSAKEINDEKSIIN VOLATILITEETIN SUHTEEN ERI MARKKINATILANTEISSA - Forsius, Markus (My University, 2012)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää onko raaka-aineindeksien ja valitun osakeindeksin välillä merkittäviä tilastollisia eroja tuottojen suhteen eri markkinatilanteissa. Tutkielmaan on valittu molemmista vertailtavista kohteista tunnetuimmat ja käytetyimmät indeksit. Raaka-aineindekseinä käytetään Standard Poor ́s GSCI- indeksiä sekä Dow Jones UBSCI- indeksiä ja osakeindeksiksi vertailuun on valittu Standard Poor ́s 500- indeksi. Tutkielman teoriaosiossa käsitellään yleisesti sijoituspäätöstä ja eri sijoitusmahdollisuuksia. V ertailtavat indeksit tulevat myös yksityiskohtaisesti esitellyiksi. Raaka-aineiden ja osakkeen teoreettinen hinnoittelu sekä aikaisemmat tutkimustulokset käydään lisäksi läpi teoriaosuudessa. Tutkielmassa pyritään regressioanalyysin avulla selvittämään, onko raaka- aineindeksien ja osakeindeksin välillä merkittäviä eroja eri markkinatilanteissa volatiliteetin suhteen. Dummy- regression avulla saatujen tulosten tilastollista merkittävyyttä testataan t-testillä. Tutkimusaikavälinä käytetään 2007-2010, joka sisältää voimakkaita markkinaheilahteluja. Tuloksista ilmenee tilastollista merkittävyyttä volatiliteettien suhteen. Raaka- aineindeksit eivät kuitenkaan eroa suuresti osakeindeksistä, joka reagoi raaka- aineindeksejä voimakkaammin markkinaheilahteluihin. Tuloksia voidaan selittää behaviorismilla eli sijoittajakäyttäytymisellä, joka on noussut yleiseksi spekulaation- ja puheenaiheeksi taloudellisen epävarmuuden aikana.
Keywords: raaka-aineindeksi; osakeindeksi; volatiliteetit; t-testi sekä dummy regressio.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|