Vaihtoehtoiset asiantuntijat : retorinen diskurssianalyysi asiantuntijuuden rakentumisesta hyvinvointivaikuttajien Instagram-viestinnässä - Myller, Nelli (My University, 2026)
Tutkielmani tavoitteena on ymmärtää paremmin, miten asiantuntijuutta rakennetaan hyvinvointivaikuttajien viestinnässä silloin, kun se ei pohjaa todennettuun tietoon. Haen vastausta tavoitteeseen kahden tutkimuskysymyksen avulla: miten hyvinvointivaikuttajat ilmaisevat asiantuntijuutta Instagram-viestinnässään, ja miten he käyttävät retoriikkaa argumentaatiopositionsa vahvistamiseen. Analyysin teoreettiseksi viitekehykseksi valitsin asiantuntijuuden ja ajatusjohtajuuden, ja analyysimenetelmäksi retorisen diskurssianalyysin. Aineisto koostui kolmesta eri Instagram-postauksesta molemmilta valitsemaltani hyvinvointivaikuttajalta, Anni Sirviöltä ja Olli Postilta. Analyysini perusteella jaoin tulokseni kolmeen teemaan. Ensimmäinen teema oli asiantuntijan roolin omaksuminen, jossa korostui neuvojen antaminen ja omien meriittien listaus. Toiseksi teemaksi nimesin asiantuntijuuden henkilökohtaisten kokemusten kautta. Tässä nimensä mukaisesti korostui omien kokemusten painottaminen. Kolmas teema oli virallisten asiantuntijoiden kyseenalaistaminen, jossa havaintoina toistuivat vahva epäluottamus viralliseen lääketieteeseen ja sen ajoittain kärkevä kritisointi. Havainnot olivat paljolti myös limittäisiä ja suuri osa niistä olisi voinut olla useamman teeman alla. Havaintojeni perusteella Instagram-postauksissa käytetty retoriikka oli usein kärjistävää ja polarisoivaa
Keywords: asiantuntijuus; retoriikka; asiantuntijat; viestintä; valta; sosiaalinen media; johtajuus; media; vaikuttaminen; terveys; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|