Pienjännitteinen sähkönjakelukojeisto tasajännitekuormille - Hiekka, Toni (My University, 2012)
Työn tarkoituksena oli suunnitella keskeytymätön sähkönjakelu kriittisille tasajännite-kuormille ja rakentaa suunnitellusta tasajännitteisestä sähkönjakelukojeistosta proto-tyyppi. Työssä täytyi määrittää tasajännitekäyttöön sopivat komponentit ja jännite- ja virtarajat, jotka soveltuvat sekä tasajännitteisten kuormien tarpeisiin että vikatilanteiden aikana kuormia syöttäville akustoille. Tasajännitteen käyttäytyminen katkaisijoissa ja kiskostoissa poikkeaa vaihtojännitteen käyttäytymisestä, joten tasajännitteelle määritet-tävät komponentit vaativat oman mitoituksen. Työn aluksi käydään läpi yleisesti tasajännitteen ominaisuuksia, tasajännitteen käyttö-mahdollisuuksia ja tasajännitteen jakeluun tarvittavia komponentteja. Tarkemmin työssä perehdytään tasajännitteisen jakelukojeiston komponentteihin ja sähkönjakelukojeiston suunnitteluperiaatteisiin. Osana työtä määritetään myös tasajännitteisen sähkönjakelu-kojeiston tärkeimmät käyttökohteet. Teoriaosuudessa aineistona on käytetty suurim-maksi osaksi kirjallisuutta, mutta tasajännitteisen sähkönjakelukojeiston kehittämisessä suureksi avuksi on ollut myös alan ammattilaisten konkreettiset kokemukset kojeistojen suunnittelusta ja toteutuksesta. Tasajännitekojeiston tärkeimpiin käyttökohteisiin lukeutuvat muun muassa ATK-keskukset. ATK-keskukset sisältävät useita tasajännitettä käyttäviä palvelimia. Tässä työssä suunnitellun tasajännitteisen sähkönjakelukojeiston avulla saadaan turvattua kes-keytymätön sähkönsyöttö kaikille kriittisille tasajännitekuormille ja vähennetään huo-mattavasti tehohäviöistä syntyviä kustannuksia. Tasajännitteistä sähkönjakelukojeistoa voidaan käyttää myös erilaisissa teollisuussovelluksissa, laivoissa ja tasajännitteisissä kiinteistöissä. Työn tärkeimpänä tuloksena on tasajännitteisen sähkönjakelukeskuksen prototyyppi, joka toteutetaan tämän työn suunnittelutuloksien perusteella.
Keywords: Tasajännite; sähkönjakelukojeisto; tasajännitekuormat.; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|