Suomen arvopaperimarkkinat ja kotimainen arvo-osuusjärjestelmä. Erityistarkastelussa kirjaaminen ja vahingonkorvaus. - Palmroos, Patrick (My University, 2006)
Tutkielman aiheena on kotimainen arvo-osuusjärjestelmä osana Suomen arvopaperimark-kinoita. Tutkielman kohteena on arvo-osuusjärjestelmän rakenne ja oikeudellinen sääntely. Erityisesti tarkastellaan arvo-osuusjärjestelmän kirjaamista ja vahingonkorvausta. Kirjaa-misen osalta tutkitaan kirjaamislegitimaatiota, kirjaamiskelpoisia oikeuksia sekä kirjaami-sen edellytysten tutkimista. Tutkielmassa on myös varsin tiivis kuvaus Suomen arvopape-rimarkkinoista, niiden kehittymisestä ja toiminnasta sekä arvopaperikaupan käymisestä, pohjana arvo-osuusjärjestelmän ymmärtämiselle. Tutkielma on luonteeltaan teoreettinen. Pääosin tutkielman metodina on oikeusdogmatiikka. Tutkielman lopussa on kuitenkin arvioitu arvo-osuusjärjestelmään liittyviä normeja oikeus-taloustieteen haaran, regulaatioteorian, pohjalta. Lopuksi on myös esitetty kritiikkiä ja jat-kokehitysmahdollisuuksia arvo-osuusjärjestelmälle. Tutkielman tuloksina voidaan pitää oikeusdogmaattisia lainsoveltamistulkintoja sekä regulaatioteorian ja sen kriteerien pohjalta tehtyä arviota, jonka perusteella voidaan todeta arvo-osuuslainsäädännön ja -järjestelmän selviytyneen kokonaisuutena varsin hyvin. Ongelmakohtia on edelleen liittyen tiiviiseen ja ylimalkaiseen lainsäädäntöön, hallintarekisteröintiin sekä laajaan itsesääntelyyn. Haasteina ovat edelleen kansainvälistymisen vaatimukset ja kustannustehokkuuden parantaminen ja siirtyminen moniportaiseen omistajarakenteeseen. Tutkielman lähteinä ovat ensisijaisesti virallislähteet, lainsäädäntö ja lain esityöt. Tärkeitä lähteitä tutkielmassa on lisäksi Risto Koulun kolme artikkelia Lakimies- ja Defensor Legis -aikakauslehdissä. Muutoin on pyritty hyödyntämään laajasti lähinnä kotimaista oikeuskir-jallisuutta. Myös internetlähteet, erityisesti arvopaperimarkkinainstituutioiden, kuten Suo-men Arvopaperikeskus Oy ja Rahoitustarkastus, ovat olleet suureksi avuksi. Kautta tutkielman on pyritty avaamaan aihealueeseen keskeisesti liittyviä käsitteitä. Käy-tännön esimerkkitapaukset ovat kuitenkin vähissä, johtuen siitä, ettei soveltuvia ylimpien oikeusasteiden ratkaisuja ole löydettävissä.
Keywords: Arvo-osuus; arvopaperi; arvopaperimarkkinat; kirjaaminen; vahingonkorvaus.; fi=Talousoikeus|en=Business Law|