Phraseme in #MeToo-Artikeln der Zeitschriften Der Spiegel und Stern - Nyström-Saaristo, Therése (My University, 2020)
#Metoo debatten har väckt uppmärksamhet både i USA, där den började, och i Europa. Med denna debatt avses debatten om sexuella trakasserier och övergrepp. Eftersom #metoo temat var aktuellt för några år sedan, valde jag artiklar som handlar om det för undersökningen. Vidare valde jag fraseologi som tema för min avhandling, eftersom jag tycker att detta delområde av den tyska lingvistiken är intressant. Idiomatiska uttryck förekommer i alla språk och dessa präglar texten och gör den levande. Syftet med avhandlingen är att undersöka frasem som förekommer i sex artiklar i de kända tyska tidskrifterna Stern och Der Spiegel från 2018. De artiklar som är föremål för undersökningen handlar om metoo. Det antas att mer eller mindre idiomatiska uttryck förekommer i undersökningsmaterialet och även att kollokationer förekommer. Det undersöks om de idiomatiska uttrycken är standardspråkliga eller vardagsspråkliga och om de är idiomatiska eller delidiomatiska. Vidare undersöks förekomsten av kollokationer. I den kvantitativa analysen framkommer att det finns 251 frasem i undersökningsmaterialet. Andelen kollokationer är störst, 202 stycken. Andelen idiomatiska uttryck är 49. Av dessa är 20 % delidiomatiska och 80 % helidiomatiska. Andelen standardspråkliga utgör 76 %, andelen vardagsspråkliga 22 % och andelen bildningssspråkliga 2 %. Förekomsten av både kollokationer och idiomatiska uttryck är större i tidskriften Der Spiegel än i Stern i de undersökta artiklarna. Hollywood temat framträder både i kollokationerna och i de idiomatiska uttryck som förekommer oftast i materialet. I kollokationerna handlar det om Hollywood, men även om trakasserier, våldtäkt, övergrepp och sex. Kollokationerna är mera präglade av metoo temat än de övriga frasemen. När det gäller dessa framträder metoo temat mera av sammanhanget. De flesta kollokationer i materialet har p.g.a. temat en negativ klang. Även de idiomatiska uttrycken är till en del negativa, men tillika intressanta och uttrycksfulla. NYCKELORD: Phraseologie, Phraseme, Idiome, Teil Idiome, Kollokationen, #MeToo
Keywords: tyska; språkvetenskap; fraseologia; idiomit; fi=Saksan kieli|en=German Language|; fi=Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Language Expertise in Specialized Society|sv=Magisterprogrammet för språkexpertis i ett specialiserat samhälle|