Substantivkomposita in Artikeln der Zeitschrift PC-Welt und in Gebrauchsanweisungen datentechnischer Hard- und Software - Rabb, Marina (My University, 2003)
Ämnet för denna avhandling är bildningen av tyska sammansatta substantiv inom datatekniken. Målet för undersökningen är att reda ut enligt vilka modeller de fackspråkliga termerna i huvudsak bildas, hur stor roll engelskan spelar i sammanhanget, samt huruvida termerna skiljer sig från varandra. Materialet omfattar 211 termer, varav 108 tagits ur artiklar i tidningen PC-Welt och 103 ur bruksanvisningar för olika hård- och mjukvaror. Dessa termer delas först in i grupper enligt hur många led de består av och sedan enligt vilken struktur de har. Undersökningen visar bl.a. att termerna i de olika texttyperna inte skiljer sig åt särdeles mycket i fråga om antalet led. Däremot är skillnaden större i fördelningen mellan de olika ordbildningsmodeller som utnyttjats. I båda korpusarna har de flesta ett substantiv som första led, men antalet är avsevärt mindre i tidningsmaterialet (55,6 %) än i bruksanvisningarna (78,6 %). Förutom denna ordbildningsmodell är i båda korpusarna strukturtyperna med en ordgrupp, en verbstam och ett främmande ord som första led de mest använda modellerna. Materialet ur PC-Welt är i huvudsak fördelat mellan de här fyra olika typerna, medan termerna ur bruksanvisningarna är jämnare utspridda på alla strukturtyper. Utöver de ovannämnda typerna förekommer i liten utsträckning även termer med prepositioner, adjektiv, adverb och siffror som första led. De främmande orden konstateras vara av stor betydelse vid bildandet av tyska termer inom datatekniken, eftersom 26,9 % av termerna ur PC-Welt och 22,3 % av termerna ur bruksanvisningarna innehåller ett eller flera främmande ord. Därtill bör också nämnas att största delen av alla förkortningar och namn som förekommer i materialet är av engelskt ursprung.
Keywords: Substantivkomposita; Wortbildung; Datentechnik; fi=Saksan kieli ja kirjallisuus|en=German Language and Literature|