Kovenanttien käyttö pk-yritysten rahoituksessa: Tarkastelualueena Turku ja lähiseudut - Helle, Anu (My University, 2005)
Kovenantit ovat luottosopimuksissa käytettäviä erityisehtoja. Kovenantit parantavat rahoittajan riskienhallintaa ja samalla vakuuspulasta kärsivien pk-yritysten rahoituksen saantimahdollisuuksia. Rahoittaja pyrkii kovenanteilla vähentämään sopimusosapuolten välisen informaation epäsymmetriasta aiheutuvia ongelmia. Kovenanttipohjaisessa luotonannossa korostetaan reaalivakuuksien sijaan yrityksen kassavirtojen merkitystä Kovenantit voidaan jakaa finanssi- ja toimintakovenantteihin. Finanssikovenantit eli tunnuslukukovenantit perustuvat yrityksen tilinpäätöstietoihin ja toimintakovenanteilla säädellään yrityksen toimintaa. Yritystä velvoittavat ehdot sekä velallisen vakuutukset ovat myös käytössä pk-yrityksille suunnatussa luotonannossa. Tutkimuksessa vertaillaan yritysrahoitusasiantuntijahaastattelujen perusteella Turun seudulla toimivien rahoittajien yleisimmin käyttämiä kovenantteja ja niiden käyttöön liittyviä eroja. Tutkimus pyrkii saamaan ratkaisun ongelmaan, miten kovenantteja tulisi käyttää, jotta niiden käyttö olisi epäsymmetrisen informaation -teoriaan perustuen tehokasta. Tavoitteena on myös löytää ne toimenpiteet, joilla kovenanttien käyttöä voitaisiin entisestään parantaa. Kovenanttien käyttö eri rahoituslaitoksissa Turussa ja sen lähiseuduilla vaihtelee. Pienemmät pankit käyttävät kovenantteja hyvin harvoin pk-yrityksille suunnatussa luotonannossa, kun taas päinvastaisesti kolme suurinta Turun alueen rahoittajaa käyttää niitä lähes jokaisessa luottosopimuksessa. Tulosten perusteella on havaittavissa, että yritysten asenteet kovenantteja kohtaan ovat monilla hyvin negatiivisia, sillä ne ovat varsinkin pienemmille pk-sektorin yrityksille vielä suhteellisen tuntemattomia. Kovenanttien tulisi olla sisällöltään mahdollisimman yksinkertaisia, jotta niiden käyttö olisi tehokasta. Lisäksi mahdolliset raja-arvot tulisi määritellä riittävän väljiksi, jotta niitä olisi helpompi noudattaa.
Keywords: Kovenantti; pk-yritys; epäsymmetrinen informaatio; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|