Pääomasijoituksen Vaikutus Kohdeyrityksen Arvoon ja Arvonajureihin: Empiirinen tutkimus suomalaisilla buyout-kohteilla - Sääskilahti, Topi (My University, 2012)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää buyout-sijoituksen vaikutusta suomalaisiin kohdeyrityksiin yrityksen arvon ja arvonajureiden näkökulmasta. Arvonajureita tutkielmassa kuvasivat kannattavuus, kasvu ja riski. Yrityksen arvoa arvioitiin yrityksen tuottoarvon perusteella. Tutkielman motiivina oli buyout-sijoitustoiminnan merkittävä kasvu viimeisen vuosikymmenen aikana, sekä suomalaisella aineistolla tehtyjen tutkimusten vähyys. Tutkimusaineisto piti sisällään 38 suomalaista buyout-yritystä, joiden sijoitus-jakson aikaista kehitystä tutkittiin edellä mainittujen arvonajureiden ja tuotto-arvon perusteella. Sijoitusjaksolla havaittuja muutoksia verrattiin myös buyout-yritysten kilpailijoiden kehitykseen samalla ajanjaksolla. Empiirinen tutkimus osoitti buyout-sijoituksen vaikuttavan positiivisesti kohdeyrityksen kasvuun, kasvun havaittiin myös olevan merkittävästi suurempaa kuin vastinparina olleella saman toimialan kilpailijalla. Tutkimustulosten perusteella buyout-sijoituksella on negatiivista vaikutusta kohdeyritysten riskitasoihin. Havaittu riskitason kehitys oli myös nopeampaa kuin vastinpariyrityksillä. Tutkimusyritysten teoreettista arvoa kuvattiin tilinpäätösperusteisella tuottoarvolla, minkä kehitys oli myös negatiivista sijoitusjaksolla ja vastinpareihin verrattuna heikompaa.
Keywords: Pääomasijoitus; buyout; yrityksen arvo; tuottoarvo; kannattavuus; kasvu; riski; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|