Diskurssianalyysi hyvästä johtajuudesta - Rahkala, Hannele Jaana Johanna (My University, 2006)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, minkälaisista näkökulmista ihmisten johtajuudessa onnistumisesta kirjoitetaan valituissa mediateksteissä. Tutkimusongelman ratkaisun kautta etsitään haastateltavien johtajien puheissa toistuvia diskursseja, ja tekstien välistä, sekä johtamistutkimuksen kirjallisuuteen viittaavaa vuoropuhelua. Teksteistä pyritään löytämään johtajuudessa onnistumisen työkaluja, sekä kartoittamaan niitä asioita, jotka muodostavat johtamistyön epäonnistumistekijän. Media ja ympäröivä kulttuuri muokkaa, mallintaa ja uusintaa ihmisten sosiaalista todellisuutta. Tutkimusmenetelmänä on käytetty diskurssianalyysia, koska se on antoisa viitekehys mediatekstien, ja niistä rakentuvan sosiaalisen todellisuuden tutkimiseen. Tässä tutkimuksessa analysoitaviksi teksteiksi on valittu Talouselämän verkkolehdissä vuosina 2003 – 2005 julkaistuja johtamistyötä käsitteleviä artikkeleita. Tämän tutkimuksen keskeisinä tuloksina voidaan esittää tekstien sisältämät yleisimmät diskurssit johtamistyössä onnistumisesta. Haastateltavat johtajat korostivat perheen ja työn yhdistämisen olevan avainasemassa uralla menestymiseen. Ilman perheen tukea johtaja ei voi onnistua työssään. Johtamistyön eettisen näkökulman ja syväjohtamisen nähtiin myös olevan nykyaikainen onnistuneen johtajuuden malli. Oman mielen johtamisen ajateltiin olevan johtajalle keskeinen voimavara, koska johtaja tarvitsee vahvaa itsetuntemusta ja säätelykykyä työpaineiden keskellä. Johtamistyön epäonnistumistekijöitä, ja keskeisiä haasteita haastatellut henkilöt kuvailivat olevan muutosjohtaminen, sekä kielteisen palautteen antaminen alaisille.
Keywords: Ihmisten johtaminen; hyvä johtajuus; esimiestyö; epäonnistumistekijä johtajuudessa; diskurssianalyysi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|