Yrittäjyyspotentiaali Suupohjan alueella - Nokikuru, Hannu (My University, 2002)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää yrittäjyyspotentiaali Suupohjan seutukunnan alueella. Tavoitteena oli luoda kuva Suupohjan alueen yrittäjyyspotentiaalista käyttäen hyväksi aiemmin tarkoitukseen kehitettyä kysymyslomakkeistoa. Yrittäjyyspotentiaalin selvittäminen keskittyi taustamuuttujien, yrittäjyyden esteiden sekä erityisesti push- ja pull-tekijöiden tutkimiseen. Näitä tarkasteltiin sekä suhteessa yrittäjyyteen tähtääviin toimenpiteisiin, että suhteessa yrittäjyysaikomuksiin. Tutkimuksen teoriaosassa selvitettiin yrittäjyyden taustaa yrittäjyyden käsitteen määrittämiseksi. Keskeistä teoriaosassa on yrittäjäksi ryhtymisen prosessin ymmärtäminen ja erilaisten tekijöiden löytäminen, joilla on merkitystä yrittäjäksi ryhtymiseen. Ennen varsinaista empiiristä osaa on teoreettisen käsittelyn tapaisesti tutkittu Suupohjan aluetta yrittäjyysympäristönä sekundääriaineistoon perustuen. Kysely lähetettiin satunnaisotannalla valituille 600 työikäiselle vastaajalle Suupohjan seutukunnan alueella. Lomakkeiden perusteella saadut vastaukset analysoitiin pääosin vertailemalla vastaajaryhmien keskiarvoja sekä eri vastausten välisiä korrelaatioita. Tulosten analysoinnissa käytettiin hyväksi SPSS-tilasto-ohjelmaa tilastollisten merkitsevyyksien selvittämiseksi. Lisäksi suoritettiin vertailuja muiden seutukuntien vastaaviin tuloksiin. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että Suupohjan alueella on yrittäjyyspotentiaalia. Keskeisimmät selittävät tekijät yrittäjäksi ryhtymiselle tai yrittäjyyteen tähtääville toimenpiteille olivat push- ja erityisesti pull-tekijät. Vertailussa muihin seutukuntiin ei saavutettu merkittäviä eroja ja keskeisintä tässä tutkimuksessa onkin Suupohjan alueen tulosten tarkastelu.
Keywords: Yrittäjyys; yrittäjyyspotentiaali; push- ja pull-tekijät; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoimintakonsultoinnin koulutusohjelma|