TYÖYHTEISÖN TYÖVIREEN MITTAAMINEN - Ollikainen, Janne (My University, 2007)
Työelämässä on yhä enemmän kiinnitetty huomiota työyhteisön hyvinvointiin, ilmapii-riin osana henkilöstövoimavarojen käyttöä. Talousneuvoston käynnistämän Kansallisen työelämän kehittämisohjelman yhteydessä kehitettiin työyhteisöjen käyttöön hyvän ja tasa-arvoisen työyhteisön työviremittari. Tutkimuksessa selvitetään työviremittarin toi-mivuutta mittaamiseen sekä mitatuissa tuloksissa tapahtuneiden muutosten syitä kah-dessa organisaatiossa, Teoreettinen viitekehys rakennetaan yksilön työelämää, työelämän laatua, työtyytyväi-syyteen vaikuttavien tekijöiden ympärille. Työyhteisön tilaan vaikuttavia tekijöitä sekä työyhteisön tilan mittaamista ja arviointia arvioidaan käyttämällä fenomenografista tut-kimusotetta. Tutkimuksen esitutkimusaineisto on kerätty kahdessa organisaatiossa to-teutetuilla mittauksilla, joiden perusteella on tehty henkilökohtaiset haastattelut kohde-organisaation työntekijöille. Haastattelut on purettu teksteiksi, joita analysoidaan tutki-musasetelman testaamiseksi. Tutkimustulokset tukevat työviremittarin toimivuutta työyhteisön tilan määrittämisessä. Mittaustulokset toimivat suunnan näyttäjinä millaisia muutoksia työyhteisössä on tapah-tunut, mutta eivät valaise syitä yksittäisiin muutoksiin. Muutokset mittaustuloksissa perustuvat työyhteisössä tapahtuneisiin muutoksiin. Työyhteisön muutokset vaikuttavat samanaikaisesti useaan mittarin kriteerin.
Keywords: Työyhteisön työvire; työtyytyväisyys; työilmapiiri; mittaaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|