Eri sukupolvien hyödykefutuuri-indeksit: Päivätuottojen ominaisuudet ja eroavaisuudet eri tarkasteluväleillä - Syrjälä, Ossi (My University, 2012)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää ensimmäisen ja toisen sukupolven hyödykefutuuri-indeksien välisiä suorituskykyyn liittyviä eroja. Tutkielman kirjallisuusosio kattaa laajan esittelyn aiemmista tutkimuksista koskien hyödykesijoittamista. Tutkielman alussa lukijalle esitellään myös johdannaismarkkinoiden toimintaa. Hyödykefutuuri-indeksiin sijoittamista tutkitaan ja eri indeksejä vertaillaan tutkimalla indeksien päivätuottojen jakautumista, riskin ja tuoton tunnuslukuja ja jakamalla sijoituksesta syntyvä tuotto eri komponentteihin. Tutkimuksessa myös analysoidaan hyödykefutuuri-indeksin ylituoton muodostumista lineaarisen regression avulla. Sijoituksen tuottokomponenteista tässä tutkielmassa analysoidaan erikseen sijoituksen rullaustuottoa. Selkeimpänä erona ensimmäisen- ja toisen sukupolven indeksien välillä on se, että toisen sukupolven indeksit pyrkivät eroamaan ensimmäisen sukupolven indekseistä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Selkein tässäkin tutkielmassa havaittu ero on usean toisen sukupolven indeksin taipumus pyrkiä minimoimaan käytettävän hyödykefutuurin epäsuotuisa hinnan aikarakenne eli pyrkimys vaikuttamaan hyödykefutuurisijoituksen rullaustuottoon. Tutkimustulokset osoittavat, että hyödykefutuuri-sijoituksen epäsuotuisan aikarakenteen riskin minimoiminen tuo sijoitukselle osake- ja velkakirjaindeksien yli-tuotoista, inflaation kehittymisestä ja hyödykkeiden hinnankehityksestä riippumatonta positiivista ylituottoa nousevassa markkinatilanteessa eli monipuolistaa sijoittajan riskin ja tuoton kokonaisuutta. Toisen sukupolven indeksit suoriutuivat tarkasteluväleillä paremmin kuin ensimmäisen sukupolven indeksit tuoton ja riskin suhdelukua vertaillessa.
Keywords: hyödykefutuuri-indeksi; rullaustuotto; contango; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|