Toimitusjohtajien käsityksiä strategisen henkilöstöjohtamisen tilasta ja kehitystarpeista pk-yrityksissä - Innilä, Aino (My University, 2018)
Pk-yritykset edustavat tärkeää osaa työelämän kehityksessä. Yksityisen puolen työpaikoista suuri osa on pk-yrityksissä ja uudetkin työpaikat pääosin syntyvät niihin. Pk-yrityksiin kohdistuu myös merkittäviä kasvun ja innovatiivisuuden odotuksia, joiden johdosta pk-yrityksissä tarvitaan yhä enenevissä määrin valmiutta muutoksiin ja osaamisten kehittämiseen. Henkilöstövoimavarat ovat pk-yrityksille tärkeässä asemassa kilpailuedun säilyttämisessä ja kehittämisessä. Aiemmat tutkimukset kuitenkin korostavat, että pk-yritysten henkilöstöjohtamisen kehittämiselle on tarvetta. Toimitusjohtajalla on aiempien tutkimusten valossa suuri rooli pk-yrityksen strategisessa henkilöstöjohtamisessa. Tämä tutkimus täten pureutuu tarkastelemaan toimitusjohtajien käsityksiä strategisen henkilöstöjohtamisen tilasta ja kehitystarpeista pk-yrityksissä. Tutkimuksessa muodostetaan käsitystä henkilöstöjohtamisen kokonaisuudesta, merkityksestä yrityksen menestystekijänä, strategisen henkilöstöjohtamisen käytännöistä sekä toimitusjohtajien roolista pk-yritysten henkilöstöjohtamisessa perehtymällä tutkimuskirjallisuuteen. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa puolestaan selvitetään toimitusjohtajien käsityksiä asioista, mitkä nousevat strategisessa henkilöstöjohtamisessa tärkeiksi ja mitä pk-yrityksissä painotetaan tällä hetkellä sekä missä löytyy vielä kehityskohtia. Tutkimuksen tuloksia analysoidaan myös syvemmin pyrkimällä selvittämään toimitusjohtajien strategiapuheista merkittävämpiä huomioita, jotka vaikuttavat osaltaan strategisen henkilöstöjohtamisen olemassaololle ja kehittymiselle. Tutkimuskontekstina on kymmenen suomalaista pk-yritystä, joissa jokaisessa toteutettiin toimitusjohtajien haastattelut tutkimusaineiston keräämiseksi. Tutkimuksen tulokset vahvistavat tutkimuskirjallisuudessa esitettyjä näkemyksiä siitä, että strategisella henkilöstöjohtamisella voidaan saavuttaa positiivisia vaikutuksia yrityksessä. Strateginen henkilöstöjohtaminen on riippuvainen yrityksen liiketoimintastrategiasta. Pk-yritykset kohtaavat strategisessa henkilöstöjohtamisessa haasteita etenkin henkilöstöjohtamisen resurssien ja osaamisen riittävyyden osalta. Tulosten mukaan pk-yrityksissä henkilöstöjohtamisen strategisuus vaihtelee siinä missä toimitusjohtajien asenne sekä käsityksetkin henkilöstöjohtamista kohtaan. Toimitusjohtajilla on vahva rooli henkilöstöjohtamisessa ja he painottavat yleisesti ottaen systemaattisempien henkilöstökäytänteiden sekä esimiestyön kehittämistä. Pk-yrityksissä painotettiin ennen muuta henkilöstön hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja sitoutumista edistäviä henkilöstöjohtamisen tekoja.
Keywords: pk-yritykset; strateginen henkilöstöjohtaminen; henkilöstökäytännöt; henkilöstöjohtamisen kehittäminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|