Pankkien kohtaamat haasteet rahanpesun estämisen sääntelyssä - Siponen, Saara (My University, 2022)
Rahanpesulla tarkoitetaan toimia, joilla pyritään häivyttämään rikoksella hankittujen varojen al-kuperä, kun taas terrorismin rahoittamisessa on kyse varojen lähettämisestä tai keräämisestä terroristisiin tekoihin. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä säädetään Euroopan unionin tasolta läh-tien, josta vaatimukset tulevat osaksi kansallista sääntelyä. Rahanpesusääntely on viimeisten vuosien aikana moninkertaistunut ja pankeille on annettu merkittäviä velvollisuuksia torjua ra-hanpesua. Tutkielmassa pyritään vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: miten rahanpesun estä-mistä säännellään, millaisia haasteita pankit kohtaavat sääntelyssä sekä miten sääntelyä voisi kehittää. Finanssivalvonta on merkittävin viranomainen rahanpesun estämisen suhteen pankkien näkö-kulmasta. Se valvoo pankkeja ja voi tarvittaessa määrätä pankeille sanktioita. Finanssivalvonta on julkaissut määräys- ja ohjekokoelman, jossa ohjeistetaan pankkeja tarkemmalla tasolla vel-vollisuuksien toteuttamiseen. Rahanpesulaista ja Finanssivalvonnan määräys- ja ohjekokoel-masta tulevat velvoitteet voidaan jaotella seuraavasti: toimintojen järjestäminen, riskiarvio ja riskiperusteinen lähestymistapa, asiakkaan tunteminen ja lopuksi jatkuva seuranta ja ilmoitus-velvollisuus. Tutkielmametodi tässä tutkielmassa on laadullinen ja tarkemmin teemahaastattelu. Laadullinen tutkimusmenetelmä valittiin, sillä tutkittavasta ilmiöstä ei ollut etukäteen paljoa tietoa. Tutki-muksen otanta oli verrattain pieni, mutta haastateltavilla oli useiden vuosien kokemus finans-sialasta ja rahanpesun estämisestä. Haastateltavat koostuivat kahden kotimaisen pankin, Fi-nanssiala Ry:n ja Finanssivalvonnan edustajista. Pankkien kohtaamat merkittävimmät haasteet esitettiin kolmen eri teeman kautta. Ensinnäkin sääntely ei mahdollista riittävästi riskiperusteisuutta ja on osaltaan liian sääntöperusteinen. Toiseksi, eri sääntelyt ovat ristiriidassa rahanpesun estämisen tavoitteiden kanssa sekä viimei-sempänä rahanpesun sääntely on jatkuvasti muuttuvaa ja lisääntyvää, johon pankkien pitää so-peuttaa toimintaansa. Kehitysehdotuksina nostettiin riskiperusteisuuden vahvistaminen ja sel-keyttäminen, eri sääntelykehyksien yhteensovittaminen AML-sääntelyn kanssa, eritysesti GDPR-sääntelyn, nopeammat ja selkeämmät viranomaistulkinnat sekä jatkuvan vuoropuhelun ja yh-teistyön kehittäminen viranomaisten ja pankkien välillä. Jatkotutkimusehdotuksina esitettiin samankaltaisen tutkimuksen tekemistä pakotesääntelystä, sillä vaikka pakotteet oli rajattu tästä tutkielmasta pois, nostivat kaikki haastateltavat siihen liit-tyvät haasteet ja epäselvyydet esille. Lisäksi vertailevatutkimus eri EU-maiden valvonnasta toisi arvokasta tietoa.
Keywords: rahanpesu; terrorismi; lainsäädäntö; pankit; sääntely; viranomaiset; talousrikokset; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|