Toimitusketjun riskityypit teollisuudessa - Saari, Kia (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoitus oli tutkia toimitusketjun keskeisiä riskityyppejä teollisuusyrityksissä ja antaa niistä kattava yleiskuva. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Katsauksessa käytiin ensin läpi käsitteitä, kuten riski, epävarmuus ja toimitusketju. Riskityyppejä lähestyttiin ensin käymällä läpi erilaisia luokittelumalleja, kuten kahtiajako sisäisiin ja ulkoisiin riskeihin. Tutkielmassa käytiin läpi myös syvällisemmin erilaiset riskikategoriat, joita ovat operatiiviset, taloudelliset, geopoliittiset ja ulkoiset, teknologia- ja tietoturva- sekä maineriskit ja eettiset riskit. Tutkielmassa esitellään myös muutamia esimerkkejä näistä ja niiden seurauksista. Kirjallisuuskatsauksen perusteella toimitusketjuriskit ovat laaja kokonaisuus, jossa riskit usein yhdistyvät toisiinsa.

The purpose of this bachelor’s thesis was to examine the key types of supply chain risks in industrial companies and provide a comprehensive overview of them. The thesis was conducted as a literature review. The review first examined concepts such as risk, uncertainty, and supply chain. The different types of risks were initially approached by examining various classifications frameworks, such as the division into internal and external risks. The thesis also examined in greater depth different risk categories, including operational, financial, geopolitical and external, technology and cybersecurity, reputational, and ethical risks. The thesis also presents several examples of these risks and their consequences. Based on the literature review, supply chain risks constitute a broad and interconnected phenomenon in which different risks are often connected to each other.
Keywords: toimitusketjut; riskit; riskienhallinta; yritykset; teollisuusyritykset; organisaatiot; liiketoiminta; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Industrial Management and Information Systems|