Uutiskuvissa rakentuvat merkitykset ilmastonmuutoksesta : Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkouutisten kuvalliset representaatiot - Kouhia, Iida (My University, 2025)
Ilmastonmuutos on merkittävä maailmanlaajuinen kriisi, jonka hillitseminen edellyttää tietoisuuden lisäämistä sekä konkreettisia toimia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Journalismilla on keskeinen rooli tiedonvälittäjänä ja mielikuvien rakentajana. Uutisissa ilmastonmuutos esittäytyy ja kontekstualisoituu sanallisten ja kuvallisten valintojen kautta, mikä vaikuttaa julkisessa ilmastokeskustelussa muodostuviin merkityksiin ja korostuviin diskursseihin. Tämä viestintätieteellinen laadullinen tutkielma tarkastelee journalismin kuvallista puolta suomalaisissa verkkouutisissa. Analyysi keskittyy siihen, millaisia merkityksiä ilmastonmuutokselle annetaan representaatioiden kautta uutisissa käytetyissä kuvissa ja miten nämä kuvat liittyvät yhteiskunnallisiin diskursseihin ja uutisten otsikointiin. Tutkimusaineistona käytetään Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien verkkouutisissa vuosina 2021–2022 julkaistuja valokuvia ja niiden otsikoita. Aineisto koostuu kahdeksasta uutiskuvasta, joista puolet on peräisin Helsingin Sanomien uutisartikkeleista ja puolet Ilta-Sanomien uutisartikkeleista. Aineisto analysoidaan laadullisen tutkimuksen tavoin ja diskurssianalyysin menetelmin, keskittyen representaation keinoihin, joilla kuvat merkityksellistävät ilmastonmuutosta ja niiden ohella otsikot vaikuttavat kuvien välittämään viestiin. Analyysin tulokset tarjoavat oivalluksia siitä, miten suomalainen uutismedia käyttää uutiskuvia viestiessään ilmastonmuutoksesta eri diskursseissa. Tutkimus täydentää aiempaa ilmastojournalismia koskevaa tutkimusta keskittymällä visuaalisen viestinnän ja sosiaalisten representaatioiden rooliin ilmastokriisin käsittelyssä verkkouutisten kohdalla. Analyysin perusteella ilmastonmuutos esitetään uutiskuvissa moninaisesti ja eri diskursseissa, jotka voidaan jakaa viiteen pääkategoriaan. Kategoriat ovat ekologisen eriarvoisuuden ja moraalisen oikeudenmukaisuuden diskurssi, poliittisen vaikuttamisen diskurssi, katastrofidiskurssi, lajikadon diskurssi ja teknologisten ratkaisujen diskurssi. Diskurssien sisällä ilmastonmuutos esitetään monipuolisesti; korostetaan eri näkökulmia, siirretään vastuu eri toimijoille ja vedotaan eri tunteisiin. Diskurssien moninaisuus osoittaa median kykyä käsitellä ilmastonmuutosta eri tavoin, mikä heijastaa ilmastonmuutoksen laaja-alaisia vaikutuksia yhteiskuntaan, luontoon ja yksilöihin.

Climate change is a significant global crisis, the mitigation of which requires both increased awareness and concrete action at national and international levels. Journalism plays a central role as a mediator of information and a shaper of public perception. In news reporting, climate change is represented and contextualized through verbal and visual choices, which influence the meanings and discourses that emerge in public climate debate. This qualitative communication study examines the visual dimension of journalism in Finnish online news. The analysis focuses on how climate change is represented through images used in news coverage, what meanings these visual representations convey, and how they relate to societal discourses and news headlines.The research material consists of photographs and their accompanying headlines published in the online editions of Helsingin Sanomat and Ilta-Sanomat between 2021 and 2022. The dataset includes eight news images; half from Helsingin Sanomat articles and half from Ilta-Sanomat. The material is analyzed qualitatively using discourse analysis, with attention to the representational means through which the images construct meanings of climate change and how headlines influence the messages conveyed by the images. The findings provide insights into how Finnish news media use visual imagery to communicate about climate change within different discourses. The study complements previous research on climate journalism by focusing on the role of visual communication and social representations in addressing the climate crisis in online news contexts.Based on the analysis, climate change is portrayed in news images in multiple ways across various discourses, which can be categorized into five main groups: the discourse of ecological inequality and moral justice, the discourse of political influence, the catastrophe discourse, the discourse of species loss, and the discourse of technological solutions. Within these discourses, climate change is depicted in diverse ways; emphasizing different perspectives, assigning responsibility to various actors, and appealing to distinct emotions. The diversity of discourses demonstrates the media’s ability to address climate change from multiple angles, reflecting the wide-ranging impacts of the phenomenon on society, nature, and individuals.
Keywords: diskurssianalyysi; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|