Controllerin rooli ja sen muutos yrityskaupassa : Case: Avaintec Oy - Kuosmanen, Asla-Pekka (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman aihealue eli controllerin rooli yrityskaupassa ja controllerin roolin muutos yrityskaupan kautta on alansa kirjallisuudessa harvoin sivuttu aihe. Eritysesti kun sitä tarkastellaan, kuten tässä tutkielmassa myyjän organisaation kautta. Tavoitteena tälle tutkiel-malle onkin laajentaa ymmärrystä kyseisistä ilmiöistä kohdeyrityksessä toteutetun case-tutki-muksen kautta. Case-tutkimuksen kohteeksi tässä tutkielmassa valikoitui Avaintec Oy, joka on 1997 perustettu ohjelmistoalan yritys. Kyseinen yritys myi liiketoimintakauppana suurimman liiketoimintalinjansa Current busineksen vuonna 2019 Visma Consulting Oy:lle, mikä toimii tämän tutkielman case-tapauksena. Tutkimusta varten haastateltiin neljää Avaintec Oy:n palveluksessa ollutta henkilöä, jotka kaikki osallistuivat tiiviisti yrityksen laskentatoimeen ja liiketoimintakauppaan. Tutkielman viitekehyksessä keskitytään tarkastelemaan controllerin rooliin ja muuttumiseen liit-tyvää kirjallisuutta. Keskittyen controllerin roolikuvauksiin, roolin muodostumiseen sen tekijöi-den kautta sekä roolin muutoksen ajureihin ja esteisiin. Tutkielman viitekehyksessä tarkastellaan myös lyhyesti yrityskaupan teoriaa. Tämän teorian tarkastelun painottuessa liiketoimintakaupan näkökulmaan. Tutkielman empiirisessä osuudessa tutkitaan case-tutkimuksen kautta controllerin roolia Avain-tec Oy:ssä ja sen muutosta liiketoimintakaupan johdosta sekä controllerin roolia yrityskaupan kautta. Lähestyen tätä aihetta muodostamalla kuvan millainen rooli controllerilla oli organisaa-tiossa, controllerin tuottaman informaation, vuorovaikutuksen ja kommunikaation, tehtävien sekä persoonan ja taitojen kautta. Lopuksi tarkastellen roolin muutosta ja roolia yrityskaupassa ja sen johdosta. Tutkimuksen tuloksina controllerin roolin muutoksesta yrityskaupan johdosta nousi esille liike-toimintakaupan vaikutus ajurina controllerin roolin muutokselle tässä case-tapauksessa. Voimis-taen ja nopeuttaen roolin muutosta kohti johtoa tukevaa muutosagenttia. Aikaisemmasta roo-lista, joka oli lähempänä perinteistä pavunlaskijaa ja valvontacontrolleria. Controllerin roolin yri-tyskaupassa nähtiin edustavan jo organisaatiossa olemassa olevia rooleja, mutta voimistaen niitä. Tehden controllerista aktiivisemman osan projektia kuin organisaatiossa yleensä.
Keywords: laskentatoimi; yrityskaupat; muutos; roolit; sisäinen laskentatoimi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|