Kompleksisuus näyttäytyy terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuuden arvioinnissa - Puputti, Sini (My University, 2025)
Terveydenhuollossa digitaalisia palveluita on kehitetty vauhdilla viime vuosina. Esimerkiksi etävastaanottojen hyötyä on perusteltu henkilöstöresurssin näkökulmasta. Digitaalisten palveluiden vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden arviointi on kuitenkin ollut Suomessa vielä vähäistä, vaikka terveydenhuollon digitaalisten palveluiden edistäminen ja palveluiden kustannusvaikuttavuuden parantaminen ovat olleet kansallisia tavoitteita. Tutkielman tavoitteena on kuvata terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuutta kompleksisuusajattelun näkökulmasta. Kompleksisuus kustannusvaikuttavuuden arvioinnissa nousee terveydenhuollon kompleksisesta toimintaympäristöstä, jossa mitattavat asiat kietoutuvat yhteen. Tutkielman tulokset kuvaavat, kuinka kompleksisuusajattelu voi tarjota uusia näkökulmia ja ratkaisuja terveydenhuollon taloudellisten arviointimenetelmien kehittämiseksi. Tutkielma on monitapaustutkimus, jonka aineisto muodostuu Innokylä.fi verkkopalvelun seitsemästä tapausesimerkistä. Tutkittavat tapausesimerkit analysoidaan abduktiivisesti eli teoriaohjaavasti kompleksisuusajattelun näkökulmasta. Tutkimustuloksista ilmenee, että terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuutta arvioidaan pääosin laadullisesti, ilman määrällistä arviointia, kuten kustannusvaikuttavuusanalyysiä. Terveydenhuollon digitaalisten palveluiden hyötyjä, kuten nopeampaa hoitoon pääsyä, resurssien tehokasta käyttöä ja automatisaation sekä skaalautuvuuden mahdollisuuksia tuodaan esiin. Laadulliset terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuuden arvioimisen menetelmät ovat tärkeitä, koska niillä voidaan osoittaa digitaalisten palveluiden tuomaa tehokkaampaa resurssien käyttöä tai palvelun skaalautuvuutta, mutta ne eivät korvaa kustannusvaikuttavuusanalyysien tarvetta. Tulokset osoittavat, että terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuuden arviointi tulisi kytkeä tiiviimmin osaksi terveydenhuollon digitaalisten palveluiden käyttöönottoa ja kehittämisprosesseja. Kompleksisuusajattelu näyttäytyy terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kustannusvaikuttavuuden arvioinnissa siinä, miten resurssien käyttö, teknologian käyttöönotto, potilaskokemus ja saavutettavuus ovat vuorovaikutuksessa taloudellisen arvioinnin eri vaiheissa. Kompleksisuusajattelu tarjoaa hyödyllisen näkökulman terveydenhuollon digitaalisten palveluiden arvioinnin vaikeuksien ymmärtämiseksi. Digitaaliset palvelut eivät toimi irrallisina järjestelminä, vaan ovat osa laajempaa, moniulotteista ja dynaamista kokonaisuutta, jossa ammattilaiset, asiakkaat, teknologia ja organisaatiot ovat keskinäisriippuvaisia.
Keywords: terveydenhuolto; vaikuttavuus; kompleksisuusteoria; terveyspalvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|