Startup-yritysten konkurssin ennakointi Suomessa - Kaulio, Keijo (My University, 2018)
Viime vuosina startup-yrityksiä on perustettu lukuisia ympäri maailmaa. Suomessakin startup-yrityksistä ja niiden merkityksestä Suomen taloudelle puhutaan erittäin paljon. Tosiasia kuitenkin on, että suurin osa startup-yrityksistä epäonnistuu ensimmäisten toimintavuosiensa aikana ja vain pieni osa startup-yrityksistä saavuttaa menestystä. Yritysten konkurssit tulevat yleensä kalliiksi sekä yrityksille että niiden sidosryhmille. Siksi esimerkiksi pankit, luotonantajat, sijoittajat ja analyytikot hyödyntävät toiminnassaan erilaisia konkurssin ennakointimalleja. Yritysten konkurssin ennakointia on tutkittu paljon niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessa ja niiden perusteella on luotu paljon erilaisia teorioita ja malleja konkurssin ennakointiin. Kuitenkaan suomalaisten startup-yritysten konkurssin ennakointia ei ole tutkittu, vaikka niiden merkitys Suomen taloudelle kasvaa jatkuvasti. Tämän vuoksi tutkielman tavoitteena on selvittää voidaanko suomalaisten startup-yritysten konkursseja ennakoida niiden tilinpäätöstietojen avulla ja kuinka hyvä ennakointikyky saavutetaan eri vuosina ennen konkurssia. Aiempien tutkimusten perusteella konkurssin ennakointiin käytetään logistista regressioanalyysia, jolla testataan kuinka vakavaraisuus, maksuvalmius ja kannattavuus vaikuttavat startup-yritysten konkurssin ennakointiin. Tutkimuksen kohteena on joukko pieniä ja keskisuuria suomalaisia startup-yrityksiä, jotka ovat saaneet julkista rahoitusta Innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä vuosina 2012–2016. Tutkimuksen tulosten perusteella kannattavuus on merkittävä tekijä startup-yritysten konkurssin ennakoinnissa. Vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden osalta startup-yritysten konkurssin ennakoinnissa tärkeämpää on niiden trendin kehitys ja äkilliset muutokset niissä kuin tunnusluvun varsinainen taso. Lisäksi tutkimus osoittaa, että myös startup-yritysten selviytymisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että startup-yritykset onnistuvat jo aivan toiminnan ensimmäisinä vuosina myymään tuotteitaan ja palveluitaan sekä saavuttamaan liiketoiminnalle riittävän kannattavuuden.
Keywords: konkurssin ennakointi; konkurssi; startup-yritys; tilinpäätös; tunnusluvut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|