Småkusin eller syssling? - finlandismer hos yrkeselever i Mariehamn och Vasa - Granbäck, Linda-Maria (My University, 2012)
Syftet med denna avhandling pro gradu är att se på användningen av finlandismer hos yrkeselever i Mariehamn och Vasa. Likheter och skillnader i användningen av 20 slumpvis valda finlandismer undersöks hos 37 informanter vid Ålands Yrkesskola (ÅY) och 38 informanter vid Yrkesakademin i Vasa (YA). Vidare undersöks populariteten och användningen av finlandismerna i tal och skrift. Materialet består av svar på enkäter bestående av 20 frågor, som skickades till Ålands Yrkesskola i december 2008 och till Yrkesakademin i januari 2009. Varje fråga är utformad som en exempelmening var finlandismen nämns som alternativ tillsammans med det eller de allmänsvenska ord och uttryck som föreslås i Finlandssvensk ordbok. Finlandismerna i denna studie är procentuellt kategoriserade enligt den modell som Södergård och Tjäru använder i sin artikel Blivande barnträdgårdslärares syn på finlandismer (2008). Användningen av finlandismerna analyseras med hjälp av Mikael Reuters kategorisering; officiella ord och uttryck, relativt etablerade finlandismer, mindre accepterade finlandismer, vardagliga uttryck och slang och tillfälligheter och fel. Analysresultaten visar både likheter och på skillnader när det kommer till användningen av finlandismerna. Finlandismen småkusin, som hör till kategorin relativt etablerade finlandismer, används helst av största delen (80 %) av informanterna vid både ÅY och YA. Även när det gäller användningen i både tal och skrift är detta den mest accepterade finlandismen. Däremot är bl.a. finlandismerna kiva och snaja, som båda hör till kategorin vardagliga uttryck och slang, mindre populära och föredras av vissa få (19 %) informanter. När det kommer till användningen av dessa i tal och skrift, är acceptansen bland samtliga informanter även där låg. Man kan se att informanterna vid YA använder sig av fler finlandismer än informanterna vid ÅY när de talar, men i skrift råder det dock ingen märkbar skillnad.
Keywords: finlandism; allmänsvenska ord; popularitet; tal; skrift; yrkesskola; fi=Äidinkieli ruotsi|en=Swedish as a Mother Tongue|