Taloudellisen raportoinnin laadun vaikutus vieraan pääoman ehtoihin - Koger, Liisa (My University, 2016)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia tuloksen laadun merkitystä vieraan pääoman ehtoihin. Tutkielmassa on haluttu tutkia, onko taloudellisen raportoinnin laadulla mahdollista saada edullisempaa vierasta pääomaa, ja onko sillä vaikutusta vieraan pääoman laina-aikaan. Taloudellisen raportoinnin laadun mittarina on käytetty harkinnanvaraisia eriä. Harkinnanvaraisia eriä mitataan tutkijoiden Dechow & Dichevin (2002) kehittämällä mallilla. Tutkielman teoriassa määritellään taloudellisen raportoinnin laadun käsite sekä käsitellään taloudellisen raportoinnin laadun merkitystä vieraan pääoman markkinoilla. Tutkielman teorian yhteydessä käsitellään kansainvälisten tutkimusten tuloksia, joista suurin osa osoittaa tuloksen laadun olevan yhteydessä vieraan pääoman ehtoihin, kuten matalampiin korkoihin. Tutkielman empiirisessä osassa tutkimusaineistona on pohjoismaiset julkisesti listatut yhtiöt, joiden tilinpäätöstiedot on saatu Orbis yrityshakemistosta. Tutkimusmenetelmänä on käytetty lineaarista regressioanalyysia. Aihetta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa pohjoismaisella aineistolla, joten kyseessä on uusi tutkimusnäkökulma aiheeseen. Tutkielman tuloksena havaittiin, että tuloksen laatu ei pienennä vieraan pääoman korkoa. Tutkielman tulokset eivät myöskään osoita yhteyttä siihen, että lyhytaikaisen vieraan pääoman määrä suhteessa pitkäaikaiseen on suurempi yrityksissä, joissa on heikompi taloudellisen raportoinnin laatu. Tutkielman tulosten rajoitteena voidaan pitää sitä, että tutkimuksen aineisto rajoittui suuriin pörssiyrityksiin. Pörssiyritysten raportointi on lähtökohtaisesti hoidettu paremmin verrattuna pieniin ja keskisuuriin yrityksiin niihin kohdistuvan suuren sääntelyn vuoksi. Jatkotutkimuksissa olisi mielekästä tutkia aihetta pienten ja keskisuurten yritysten osalta.
Keywords: accruals quality; harkinnanvaraiset erät; taloudellisen raportoinnin laatu; tilinpäätösinformaation laatu; korko; vieraan pääoman laina-aika; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|