Lämpötilan mittaus pyörivästä roottorista: teknologioiden arviointi ja tiedonsiirtoratkaisujen selvitys - Granlund, Saara (My University, 2025)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, kuinka tutkittu yritys saa mitattua roottorin lämpötilan testitilanteessa eli pyörimisliikkeessä ja siirrettyä saadun lämpötilatiedon esimerkiksi tietokoneella toimivaan järjestelmään reaaliaikaisesti. Tutkielmassa käytiin läpi aiheellisen teorian lisäksi eri tutkimukset aiheeseen liittyen, niiden analysointi ja saatujen tulosten esittely. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa verrattiin useampaa eri tutkimusta liittyen roottorin lämpötilan mittaukseen sekä niissä hyödynnettyihin tiedonsiirtomenetelmiin. Tutkimusten menetelmiä verrattiin myös yrityksen tarpeisiin ja toiveisiin, jotka jaettiin asennuksen helppouteen, reaaliaikaisuuteen, maksimilämpötilaan, toistettavuuteen, kustannuksiin, roottorin lämpötilajakauman huomioonottoon sekä soveltuvuuteen eri moottorityypeille. Tutkimusten tarkempaan analysointiin eri kriteereihin hyödynnettiin Pughin matriisia. Analyysin lisäksi tutkielmassa käytiin läpi eri rajoitteet ja muut tekijät, jotka vaikuttivat saatuihin tuloksiin. Tutkielman analyysin mukaan paras menetelmä verratuista tutkimuksista oli optista kuitua hyödyntävä tekniikka, joka vastasi parhaiten yrityksen tarpeisiin. Muut menetelmät olivat analyysin mukaan heikompia kuin optista kuitua hyödyntävä menetelmä, mutta verrannollisia toimivuudeltaan keskenään. Tutkielman jatkon kannalta parhaimmaksi todettua menetelmää tulisi testata kokeellisella tutkimuksella, jotta tulosten oikeellisuudesta voidaan varmistua. Muiden menetelmien tekniikoiden testauksen voidaan myös katsoa olevan eduksi tutkielman tulosten vahvistamiseksi tai uusien näkökulmien löytämiseksi. Yrityksen nykyisessä käytössä olevien tekniikoiden vertailu valittuun menetelmään voi myös olla tarpeellinen.
Keywords: lämpötila; roottorit; tiedonsiirto; sähkömoottorit; fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|