Kuukautisseurantasovellusten tyytymättömät käyttäjät ja heidän tarpeensa - Tallgren, Vilja (My University, 2024)
Noin puolella maailman väestöstä on kuukautiskierto, jonka seuraaminen on osa hyvinvoinnista huolehtimista. Kuukautisia ja kuukautiskiertoa voi seurata siihen tarkoitetuilla sovelluksilla eli kuukautisseurantasovelluksilla. Monet käyttäjät hyötyvät kuukautisseurantasovellusten käytöstä ja ovat niihin tyytyväisiä, mutta monet ovat myös tyytymättömiä sovelluksiin. Tämän työn aihe on kuukautisseurantasovellusten tyytymättömät käyttäjät ja heidän tarpeensa. Tutkimuksessa keskitytään niihin käyttäjiin, joita tarjolla olevat kuukautisseurantasovellukset eivät palvele tai jotka eivät koe sovellusten käyttöä miellyttäväksi. Työn tarkoituksena on lisätä ymmärrystä näistä käyttäjistä sekä heidän tarpeistaan. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto kerättiin kyselyllä. Kysely valikoitui aineistonkeruumenetelmäksi, sillä aihe on henkilökohtainen ja täten se saattaa olla arka. Kysymyksiin vastattiin avoimilla kysymyksillä, jotta vastauksista saisi mahdollisimman laajan käsityksen vastaajien ajatuksista. Kyselyyn saatiin 132 hyväksyttyä vastausta, jotka analysoitiin teemoittelun avulla. Teemoittelun avulla tyytymättömät käyttäjät jaettiin viiteen teemaan, ja käyttäjien tarpeet yhdeksään teemaan. Tutkimuksen tulosten perusteella tyytymättömät käyttäjät voidaan jakaa seuraaviin tyyppeihin: käyttäjät, joilla on epätyypilliset kuukautiset; käyttäjät, jotka eivät sovi suunnitellun kohderyhmän muottiin; käyttäjät, joille raskauden kontrollointi ei ole oleellista; käyttäjät, joilla on kuukautisiin liittyviä sairauksia sekä käyttäjät, jotka käyvät hedelmättömyyshoidoissa. Käyttäjien tarpeet jaettiin seuraaviin teemoihin: koko kierron huomiointi, parempi käyttäjäkokemus, neutraali ulkoasu, maksuttomuus, tiedon saaminen, personointi, hormonaalisen ehkäisyn huomiointi, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin seuraaminen sekä tiedon jakaminen ja vieminen. Tutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusta kuukautisseurantasovellusten käytön syistä, ja laajentaa ymmärrystä käyttäjien moninaisuudesta ja erilaisista tarpeista. Kuukautisseurantasovelluksia haluaisivat käyttää myös sellaiset käyttäjät, joiden kuukautiset ovat epäsäännölliset tai vuoto puuttuu kokonaan. Tulokset korostavat koko kierron seuraamisen merkitystä verrattuna pelkän kuukautisvuodon seuraamiseen. Lisäksi käyttäjät haluavat seurata kuukautiskiertoa suhteessa hyvinvointiin ja muuhun terveyteen. Käyttäjillä on tarve maksuttomalle sovellukselle. Kuukautisseurantasovellusten suunnittelijoiden tulisi huomioida erilaiset kuukautiskierrot, eikä seurannan tulisi perustua pelkkään vuotoon. Sovellusten tulisi olla muokattavissa käyttäjän tavoitteiden ja mieltymysten mukaan. Jatkotutkimusaiheena voisi olla etsiä keinoja, joilla epäsäännöllisten kuukautisten ennustaminen sovelluksissa olisi tarkempaa sekä kuukautisseurantasovellusten käytön ja käyttäjien tarpeiden tutkiminen eri kulttuurien konteksteissa.
Keywords: käyttäjät; sukupuoli; naiset; kuukautiskierto; käyttäjäkokemus; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|