OTTELUTULOSTEN VAIKUTUS EUROOPPALAISTEN JALKAPALLO-SEUROJEN OSAKETUOTTOIHIN - Kiiskilä, Tuomas (My University, 2015)
Jalkapallo on maailman suurin urheilulaji ja sen ympärillä liikkuu valtavia rahasummia. Jalka-pallojoukkueiden menestyksellä on merkittävä vaikutus seuran tulovirtoihin suoraan ja välilli-sesti. Tässä tutkielmassa tutkitaan jalkapalloseurojen ottelutulosten vaikutusta kyseisten seuro-jen osaketuottoon. Tarkoituksena on tutkia sitä, miten voitto/tappio/tasapeli vaikuttavat seuran osaketuottoon ottelupäivää seuraavana pörssipäivänä. Tarkoituksena on tutkia myös sitä, onko ottelun merkittävyydellä merkitystä tutkimustuloksiin. Merkittävyyden mukaan ottelu jaetaan tutkimuksessa normaaleihin sarjaotteluihin sekä kansainvälisiin Eurooppa-liigan tai Mestarei-den liigan otteluihin, joissa etenemisestä seuroille maksetaan suuria rahapalkintoja. Lopuksi tutkitaan vielä maakohtaisia eroja, eli onko ottelutuloksen vaikutus osakekurssiin eri maissa erilainen. Tutkielmassa on mukana eurooppalaisia jalkapalloseuroja, jotka ovat olleet listattuna pörssiin tutkittavana ajankohtana 13.7.2009–31.5.2010. Tarkastelun kohteeksi on valittu 11 pörssilistatun jalkapallojoukkueen ottelut. Yhteensä ottelutapahtumia on kaiken kaikkiaan 500, joista Mesta-reiden liigan tai Eurooppa liigan otteluita on yhteensä 61. Tutkimusaineistossa on 229 voittoon päättynyttä ottelua, 100 tasapeliä sekä 171 tappiota. Tutkimus tehdään tapaustutkimuksena (event-tutkimus) ja epänormaalien tuottojen estimointiin tutkimuksessa käytetään markkina-korjattuja tuottoja. Tutkielman tutkimustuloksien mukaan yksittäisellä ottelulla on hyvin pieni vaikutus osaketuot-toihin ja näin ollen yksittäinen ottelu sisältää hyvin vähän informaatiota kyseisen seuran osake-hinnan käyttäytymisestä. Behavioristisen rahoituksen Prospektio-teorian mukaan ihminen ko-kee häviöt voittoja suurempina. Vastaavaa ilmiötä oli havaittavissa myös tutkimustuloksissa, sillä tappioon päättyneen ottelun vaikutus epänormaaliin tuottoon oli suurempi kuin vastaa-vasti voiton. Koko aineistoa tarkasteltaessa ottelutulosten vaikutus ei ollut tilastollisesti merkit-sevää. Maakohtaisia eroja ei esiintynyt ja ottelun merkitsevyydellä ei ollut tutkimustulosten mukaan vaikutusta.
Keywords: Ottelutulos; epänormaalituotto; tapaustutkimus; behavioristinen rahoitus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|