Verkkosivuston käytettävyyden vaikutus uuden harrastuksen houkuttelevuuteen - Sunna, Aurora (My University, 2018)
Uuden harrastuksen aloittaminen alkaa yhä useammin verkkosivuston kautta. Verkosta etsitään harrastukseen liittyvän yleisen tiedon lisäksi harrastuksen aloittamiseen liittyviä tietoja, kuten missä, milloin ja kuka voi harrastaa, sekä minkälaisia kustannuksia harrastuksesta aiheutuu. Tutkimuksessa selvitetään, millaiset seikat vaikuttavat verkkosivuston käytettävyyteen, millä tavoin käytettävyyttä voidaan arvioida, ja mitä asioita on huomioitava, kun halutaan houkutella uusia harrastajia mukaan toimintaan. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää verkkosivuston käytettävyyden vaikutusta uuden harrastuksen aloittamisen houkuttelevuuteen. Tutkimuksessa ei käsitellä mobiilisivujen käytettävyyttä eikä verkkosivustojen saavutettavuutta. Teoreettisessa viitekehyksessä kerrotaan, miten käytettävyydeltään hyvä verkkosivusto suunnitellaan, minkälaisista osatekijöistä käytettävyydeltään hyvä verkkosivusto koostuu, sekä miten verkkosivuston käytettävyyttä voidaan arvioida. Empiirisessä osassa tutkimuksen esimerkkisivustoksi on valittu Tanssikeskus Footlightin verkkosivusto. Esimerkkisivuston käytettävyyttä arvioidaan heuristisen arvioinnin sekä käyttäjätestauksen avulla. Tuloksia käsitellään tanssikeskuksen verkkosivujen lisäksi myös yleisemmällä tasolla, jolloin niistä voi hyötyä mikä tahansa harrastustoimintaa tarjoava organisaatio. Tutkimuksessa suoritetussa käyttäjätestissä huomattiin, että uuden harrastuksen aloittamiseen heikoimmin motivoitunut koehenkilö luovutti helpoimmin kohdatessaan käytettävyysongelmia. Parhaimman käyttökokemuksen saanut koehenkilö suhtautui sivustoon taas muita positiivisemmin. Tästä voidaan päätellä, että verkkosivuston käytettävyysongelmat saattavat heikentää käyttäjän motivaatiota aloittaa uusi harrastus, ja positiivinen käyttökokemus saattaa puolestaan kasvattaa motivaatiota. Lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että harrastusorganisaation verkkosivustolla on muitakin rooleja. Ensinnäkin verkkosivuston yleisilme ja käytettävyys antaa ensikertalaiselle ensimmäisen mielikuvan koko organisaatiosta. Tämän lisäksi verkkosivusto auttaa tutustumaan harrastukseen ja siihen liittyvään termistöön. Edellä mainittujen asioiden ollessa kunnossa, on verkkosivustolla hyvät edellytykset houkutella uusia harrastajia mukaan toimintaan.
Keywords: verkkosivuston käytettävyys; heuristinen arviointi; käyttäjätestaus; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Technical Communication Programme|